Zarobljeni konji i goveda na Krčedinskoj adi, konačno im dostavljena hrana

Milenkon, očajan, na minusu, sa obale doziva svoje krave i konje. „Samo jedared sam bio i eto, gledam ih sa obale, ništa ne mogu da pomognem, ne mogu sam. Teško mi je jako, moje životnje su ugrožene, šta da kažem,“ kaže stočar iz Kovilja Milenko Plavšić.

 Pokušao je kaže, stoku da prevede sa ostrva, dok je vodostaj još bio nizak, ali mu to nisu dozvolili, kako tvrdi, lokalni moćnici, koji mu već godinama prete i kradu mu stoku. Slučaj je prijavio i policiji, ali dok ne reši ovaj spor, najbinije mu je da spase ono što je stvarao celoga života.

„Kada bi država stala iza toga, da nam pomogne vojska, da su skele dobre i da nam obezbede da potovarimo životinje, da iznesemo na suvo, pa dalje kako će biti. Svi ljudi, opet kažem, koji me i znaju i ne znaju da mi pomognu, životinje će, ukoliko se za tri dana ne izvuku 70 odsto uginuti,“ kaže Plavšić.

Upravo zbog Milenkovih konja i krava Krčedinska ada je poslednjih godina prava turistička atrakcija koja privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu i fotografiju, međutim sada, kada se našao u problemu, gotovo niko iz opštine i turističke organizacije Inđija, ga nije pozvao da pita kako je i kako može da pomognem.

„Nažalost sramotno, ja sam tu mnoge ljude dočekao i ispratio,“ napominje Plavšić

Da bi se životnje bar na kratko namirile hranom, pomoć su ponudili vatrogasci iz Novog Sada, javljaju se prijatelji i poznanici. Među njima je i 12 udruženja za zaštitu životinja, koja od nadležnih zahtevaju hitnu reakciju.

„To su polu-divlje životinje, mnoge od njih polu-divlje, jače, starije životinje bi možda mogle i da preplivaju, ali ima mnogo mladih ždrebadi i teladi, koja ne mogu da plivaju. Mi smo već zakasnili, ko zna koliko je njih mrtvih, ali ajmo da spasemo ono što možemo“, kaže Aleksandra Dudić iz organizacije Solidarno za životinje i prirodu.

Milenko će, obećavaju iz Vlade Vojvodine, dočekati Božićno čudo, jer u naredna dva dana, JP Vojvodina Šume, na raspolaganje stočarima staviće brod i skelu, kako bi se životinje prevezle na sigurno, a već danas, novosadski vatrogasci pomogli su da im se dopremi i hrana.

Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviće da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi.

(RTS)


Ostavite komentar