Vuletić: Nivo radijacije merimo 24 sata dnevno, dobar znak što nema detalja o nuklearnom akcidentu kod Temišvara

Nemamo informaciju koliko je tačno povišena radioaktivnost kod Temišvara jer to nisu objavili rumunski zvanični organi, kaže za RTS Vedrana Vuletić, šefica Odseka za monitoring, kontrolu i vanredne situacije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Upravo to, ističe Vuletić, pokazuje da nema opasnosti po stanovništvo.

„To što se nisu oglasili zvaničnici, a Rumunija je ozbiljna država, pored toga je članica Evropske komisije, i obavezna je propisima da obaveštava javnost ukoliko postoji opasnost za stanovništvo“, objašnjava Vuletić.

Navodi da je ograđen deo dvorišta koji je kontaminiran, ali da su to mere prevencije kako neko ne bi došao na tu lokaciju. Redovna istraga o tome šta se desilo je započeta.

„Da postoji opasnost, bio bi zatvoren ceo institut, eventualno bi bila evakuacija, ali tu nema nikakvog nuklearnog reaktora, nema aktivnosti sa visokoaktivnim izvorima“, pojašnjava Vuletić.

Merenje radioaktivnosti u Srbiji

U Srbiji postoje 33 automatske merne stanice, a merenje je 24-časovno, objašnjava Vuletić.

Navodi da se informacije objavljuju trenutno, na evropskoj platformi i preko sajta SRBATOM, a da svako može da pristupi podacima.

„Uzorci vazduha se analiziraju svakodnevno, dok neki drugi uzorci, na primer uzorci hrane, se analiziraju nešto ređe… Pokrivena je cela teritorija Republike Srbije i to se lepo može videti na mapi, da smo ravnomerno rasporedili te stanice imajući u vidu opasnosti“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa RTS-a.

Vuletić podseća da u Srbiji nemamo nuklarni reaktor koji bi morao da bude bolje pokriven mernim stanicama, ali da su bolje pokrivene oblasti gde se nalaze najbliže nuklearne elektrane – prema Mađarskoj i prema Bugarskoj, Pakš i Kozodoj.

Redovni izveštaji o nivou i zaštita od radijacije

Vuletić kaže da bi bilo neverovatno da se radioaktivnost kakva je bila u Temišvaru proširi do našeg područja, te i da je hrana bezbedna, a kontroliše se i uvezena hrana.

„Na sajtu Direktorata nalazi se izveštaj za 2022. godinu, a trenutno smo u pripremi izveštaja za 2023. godinu, dakle otvoreni su i dostupni svi podaci o radioaktivnosti u hrani, voću, povrću, mleku, vodi za piće“, objašnjava Vuletić.

Navodi da je komunikacija sa kolegama iz susednih zemalja redovna, a potpisani su i obavezujući bilateralni sporazumi. Vuletić podseća da je radijacija na planeti duže od ljudi.

Objašnjava da je poslednji vanredni događaj bio posle Fukušime 2011. godine, a da se trenutno nalazimo u redovnom stanju.

„U slučaju da do nečega dođe, propisuju se mere zaštite, kao što su, na primer, u slučaju da prolazi radioaktivni oblak, ostali bismo u našim domovima ili zatvornim prostorijama određeno vreme, koliko se proceni“, kaže sagovornica RTS-a iz SRBATOM-a.

(RTS)