Vukomanović: Dvoje dece obolelo od velikog kašlja na Institutu za majku i dete

Vladislav Vukomanović navodi da su deca prošla dosta težak period, te da su bila na ventilaciji.

„Trenutno su dva deteta sa velikim kašljem ovde na našem odeljenju za lečenje plućnih bolesti, nalaze se u dobrom opštem stanju i prošla su dosta težak period na mehaničkoj ventilaciji, ali sada je to značajno bolje“, navodi Vukomanović.

Ukazuje da je sada zatišje velikog kašlja i izražava nadu da će tako i ostati.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Potvrđen još jedan slučaj malih boginja

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u našoj zemlji. Obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17.  U Beogradu gde je i prijavljena epidemija 14-oro, a troje u Vojvodini. Pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

„Kada je reč o malim boginjama, imali smo u ovih protekla dva meseca, tri bolesnika koja su pregledana u našoj pediatrijskoj prijemnoj ambulanti uzrasta 2, 6 i 15 godina, jedna od njih je imala upalu pluća, lečena je na infektivnoj klinici, druga dva su vraćena kući, preduzete su sve odgovarajuće mere da se zbrine sam bolesnik, ali i njegova okolina“, navodi dr Vukomanović.

Kako sprečiti širenje infekcija

Roditeljima savetuje da se pridržavaju saveta svojih pedijatara iz domova zdravlja, i da se pridržavaju kalendara vakcinacije.

„Savetujem im da vakcinišu svoju decu redovno, da svakako pribegavaju onim opštim merama neširenja zaraznih bolesti, pranje ruku, izbegavanje velike gustine smeštaja itd. To je ono osnovno što će u izvesnoj meri sprečiti širenje ovih infekcija“, poručio je dr Vukomanović.

(RTS)