Vučić: Zaposlene u Vojsci očekuje nastavak povećanja plata, cilj da napravimo 5.000 dronova samoubica „komarac“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojnotehnički institut u Žarkovu gde su ga upoznali sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta.

Vučić se sastao i sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Srbije.

Tokom obilaska prikazani su multikopter „Komarac“, bespilotna letilica „Senka“, zemaljska stanica „Pegaz“ sa naouružanjem, samoubica „Osica“, naouružan „Vrabac“ i „Vrabac izviđać“, multikopter „Obad“ i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

Obilasku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Vučić je u razgovoru s novinarima podsetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata za 12,5 odsto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 odsto.

„Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada“, poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Pokazano više modela dronova samoubica

Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron „komarac1“.

„Cilj je da imamo 5.000 dronova komaraca“, naveo je Vučić.

On je dodao da „Krušik“ radi bojeve glave za dronove.

Vučića je interesovalo i da li će se do septembra u vojsci pojaviti bespilotna letelica „vrabac“ bombarder čija namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice „pegaz“ koja je ušla u naoružanje Vojske Srbije.

Predsednik je zamolio razvojne timove da ubrzaju sa razvojem bespilotnih letelica i naglasio da će država uložiti još više novca kako bi se još više ljudi angažovalo da bi se letelice pojavile u arsenalu Vojske Srbije do kraja godine.

„Razmišlja se o vojnom roku, za neke tri, a ko hoće dobrovoljno šest ili devet meseci“

Predsednik Vučić rekao je i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka i to u trajanju od tri meseca, a za one koji hoće doborovoljno šest ili devet meseci i dodao da se na tome trenutno radi.

Vučić je rekao da se ide i na transformaciju Vojske Srbije i da će sve da se menja.

„Sve menjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i delovanja na bilo kojem delu teritorije, plus dodatno ojačanje“, rekao je predsednik.

(RTS)


Ostavite komentar