Vučić sa predstavnicima mlekara i odgajivača goveda, šta je dogovoreno na sastanaku

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje predstavlja Milija Palamarević, koji su detaljnije informisali o poteškoćama sa kojima se suočavaju, izrazivši, pre svega, nezadovoljstvo stanjem na tržištu mleka, a na sastanku su dali i određene predloge u cilju rešavanja tekućih problema.

Predsednik je zahvalio poljoprivrednicima na otvorenosti i spremnosti da razgovaraju, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi, koja je pogođena brojnim neprilikama ne samo u našoj zemlji, već i širom Evrope, saopšteno je iz Predsedništva.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

„Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara“, istakao je Vučić i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je predsednik rekao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi 3 milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Predsednik je posebno naglasio da će se lično angažovati na rešavanju urgentnih problema, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivrednicima promeniti u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane, zaključuje se u saopštenju.

Danas su širom Srbije nastavljeni i protesti više poljoprivrednih udruženja.

(RTS)


Ostavite komentar