Vučić povodom dana sećanja na žrtve Holokausta: Da se nikada nikome ne ponovi

„Na Dan sećanja na Holokaust, čuvamo sećanje na veliku žrtvu jevrejskog naroda, dok se borimo za očuvanje najviših vrednosti čovečanstva za sve – slobodu, jednakost i pravo na dostojanstven život. Da se nikada nikome ne ponovi“, napisao je Vučić na društvenoj mreži X (Tviter )

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic- Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je preko šest miliona nedužnih žrtava. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Topovske šupe, Jasenovački logori smrti, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst“ u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

(RTS)


Ostavite komentar