Vranjanke traže da pratioci porodilja besplatno prisustvuju porođaju, poručuju da nije reč o lovu na veštice

Uz stručni lekarski pristup, razumevanje i podrška su najpotrebniji ženama u jednom od najvažnijih i najranjivijih trenutaka u životu.

Upravo zbog toga grupa žena iz SOS telefona Vranje podneće zahtev da bliska osoba bude uz ženu na porođaju.

„U trenutku kad je ona sama, u tom prostoru, jako je važno da ima osobu od poverenja koja će biti sa njom. I molimo lekare da na ovo ne gledaju kao na atak i lov na veštice i medicinske radnike. Ne. Na ovo treba gledati iz pozicije žene koja je tu“, kaže Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Dejana Stošić iz Vranja, smatra da moguće akušersko nasilje koje se desilo u Vranju, kao i slučajev širom Srbije ne smeju nikom više da se dese.

„Ako želimo da imamo što više beba, što više dece, hajde da svim mamama omogućimo da taj period bude pun sreće, a ne straha“, rekla je Dejana Stošić.

Rekonstrukcija zgrade Ginekologije u Vranju

Vranjsko porodilište izmešteno je u hirurški deo bolnice, a rekonstrukcija zgrade Ginekologije trajaće još nekoliko meseci.

Direktorka Opšte bolnice Vranje dr Nataša Stojiljković najavila je da će po rekonstrukciji zgrada Ginekologije biti po evropskim standardima i u skladu sa zahtevima struke. 

„Što se tiče onog najvažnijeg, a to je vraćanje svih pravila naše lekarske etike i poštovanja Hipokratove zakletve, na tome ćemo i te kako raditi, na ponovnom razgovoru sa svim našim kolegama jer, verujte mi, to je prvo i osnovno čega se pacijent seća, i kad uđe i kad izađe iz bolnice – odnos prema njemu“, navodi dr Stojiljković.

Iskustvo porodilja u Vranju istraživala je pre tri godine novinarka Dejana Cvetković. Ona je ispitala 68 žena koje su doživele neku vrstu nasilja.

„Ono što su žene podelile sa mnom je da tu nema elementarnog informisanja o tome šta se njima u tom trenutku dešava, niti neke podrške, već da se tretiraju kao objekti na porođaju, što je zaista ponižavajuće“, kaže Cvetkovićeva.

U Vranju je prošle godine rođeno 1.249 beba. Godišnje se uradi oko 20.000 ginekoloških pregleda i oko 4.000 opservacija.

(RTS)


Ostavite komentar