Vozači slomili čak 2.800 rampi na putnim prelazima ove godine – od materijalne štete, mnogo više zabrinjava bezbednost

Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije rekao je da je ove godine pet osoba stradalo u nesrećama na putnim prelazima.

Kako ističe, statistika pokazuje da se iz godine u godinu broj poginulih smanjuje.

„Ono što zabrinjava je da su svi stradali u 2023. i većina povređenih, stradali zbog svoje nepažnje, zbog nepoštovanja propisa, zbog nepoštovanja saobraćajne signalizacije na putnim prelazima, zbog pokušaja da se zaobiđu spuštene rampe“, ukazao je Stanisavljević.

Podseća da u Srbiji postoji oko 2.100 putnih prelaza, od kojih je 1.700 aktivnih.

“Od tih 1700 aktivnih putnih prelaza, mi imamo savremenu signalno-sigurnosnu opremu, rampe, branike, polubranike na 522 putna prelaza“, rekao je Stanisavljević.

Ističe, međutim, da javnost i učesnici u saobraćaju moraju da znaju da je to tehnika koja je podložna kvarovima. Dodaje i da se preko 70 odsto kvarova popravi u roku od tri sata.

“Ono što mnogo više zabrinjava to je da smo samo u ovoj godini imali 2.800 rampi koje su vozači drumskih vozila slomili. To pokazuje odnos i ponašanje vozača drumskih vozila na putnim prelazima. Znači to su kvarovi, sad ne govorimo čak ni o materijalnoj šteti koja je na taj način naneta, ali to je 2.800 puta ugrožena bezbednost saobraćaja na putnim prelazima gde su vozači polomili branike i polubranike“, rekao je Stanisavljević.

Celo gostovanje Nenada Stanisavljevića možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar