Voće u cvatu, da li će mraz da obere ovogodišnji rod

Ekipa RTS-a posetila je Ritopek, gde je skela prevezla veliki broj voćara, koji su zabrinuti zbog trešnji.

Rezidba se otegla, za 15 dana stiže i prskanje, ali sve više se stare sorte zamenjuju novim. Staro se ipak ne seče, već se prekalemljuje.

Zabrinjava skupa radna snaga i to što je nema, pa neki u Ritopeku orezivanjem ostavljaju sve niže i niže krošnje.

Prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da je takva situacija sa toplim januarom i februarom mogla da se vidi i ranije.

Prema njegovim rečima, u proteklih 35 godina samo u jednoj godini nije bilo izmrzavanja voća.

Istakao je da je najosetljivija faza precvetavanja i dodao da može da se desi da voće koje mraz zadesi tek kada su malo veći plodovi, da pretrpe oštećenja samo na plodu, ali da ne umanji rod.

Inženjer elektrotehnike Lazar Jovanović rekao je da je suša još jedan od problema sa kojim se poljoprivrednici suočavaju.

Naveo je primer da poljoprivrednik koji treba da navodnjava i ima 100 jedinica vode u bunaru, ako je godina sušna, imaće 50 jedinica, i moraće da se optimizuje.

Jovanović ističe da poljoprivrednici  razmišljaju o toj situaciji, ali ne postoji mogućnost da se pripreme na sve okolnosti, jer oni rade u fabrici pod otvorenim nebom.

Profesor je naveo da se novi sistem protiv izmrzavanja voća koristi u Italiji.

Kako je objasnio, to je toranj koji izbacuje topli vazduh i može da zaštiti voće na sedam hektara i to na temperaturi od -4. Njegova cena je oko sedam, osam hiljada evra.

(RTS)


Ostavite komentar