Vladimir Graić: Neosnovani napad na Jutjub kanale RTS-a šteti autorima i ljubiteljima muzike

„Kanali RTS-a na Jutjubu su bukvalno napadnuti od strane dve izdavačke agencije Konekt i I-Em-Di-Si Netvork zato što se nismo dogovorili oko visine naknade koja pripada autorima koje one štite. RTS je uvek bio opredeljen za tržišno poslovanje i potpuno poštovanje zakona. Mi drugačije niti hoćemo, niti možemo da radimo“, navodi direktor PGP-RTS Vladimir Graić.

Prema njegovim rečima, pregovori sa dve agencije trajali su više meseci i RTS je isplatio više tranši nadoknadi autorima za pravo da ustupe svoje sadržaje na korišćenje.

Svi digitalni kanali na Jutjubu su, kako kaže, napravljeni u interesu svih ljubitelja muzike koji bi želeli da imaju dostupne sve sadržaje, ali oni nažalost nisu dostupni baš zbog pomenutih napada.

„Te dve agencije su nas priterale uza zid i napale tako što su osporile naše pravo da činimo dostupnim te sadržaje. Kada vas neko napadne, morate da se branite. U skladu sa složenom politikom Jutjuba, mi smo krenuli u takozvani kontranapad u kom uzvraćamo dokazima da imamo pravo da postavljamo taj sadržaj. U procesu smo te odbrane, a neke stvari će morati i sudski da se rešavaju“, ističe Graić.

Napominje i da će se RTS uvek odgovorno ponašati uz želju da obešteti autore, jer su oni vlasnici svog rada.

„To niko ne spori, ali prosto ne može da se isplati količina novca koja nije zarađena. Tu mora da postoji razumevanje. Ako smo zaradili 100 dinara, ne možemo 120 dati. Tu leži problem i oko toga se sporimo“, dodaje direktor PGP-RTS.

Što se tiče postavljenog materijala na Jutjub, PGP-RTS će morati sadržaje, čiji su autori upravo oni zbog kojih su napadi upućeni, da povuče sve do okončanja spora.

„Autori materijala će zbog toga pretrpeti veliku štetu, mi kao Javni servis ćemo takođe pretrpeti štetu, ali će najviše trpeti ljubitelji muzike koji neće moći da gledaju i slušaju svoje omiljene sadržaje. Danas ćemo saopštenjem pozvati sve autore da pristupe pregovore na individualnom nivou jer je naša želja da ih sve ispoštujemo i da niko ne ostane uskraćen“, naveo je Graić.

Sve po zakonu

Isti problem sa pomenute dve agencije ima i diskofraska kuća „Jugoton“, koja vodi 22 sudska spora.

„Svi ti napadi su neosnovani i njihov glavni cilj je da sadržaj učine nevidljivim što duže kako bi se izvršio što veći pritisak. ‘Jugoton’ je zbog toga pretrpeo veliku materijalnu štetu, ali ne samo mi, već i autori i izvođači. Važno je naglasiti da sve radimo po zakonu, jer ne bi dve najveće i najuglednije diskografske kuće na ovim prostorima opstale svih ovih decenija da to nije slučaj“, kaže direktorka kompanije „Jugoton Srbija“, Natalija Cajić.

Prema njenim rečima, ugovori koje diskografska kuća ima sa izvođačima se temelje na tome da je izdavačka kuća vlasnik snimka i nosilac prava proizvođača fonograma, što znači da ima pravo da objavi fonogram, da ga distribuira i učini dostupnim javnosti u bilo kom obliku.

Unija diskografa Srbije pružila je pravnu pomoć svojim članovima, među kojima su i „Jugoton Srbija“ i PGP-RTS.

„Mi smo prošle godine učestvovali na nizu sastanaka sa predstavnicima SOKOJ-a i Zavoda za intelektualnu svojinu, koji je izdao određena mišljenja koja su afirmativna. U pogledu međunarodnih institucija, postoji jedna krovna organizacija Aj-EF-Pi-Aj koja je zadužena za proizvođače fonograma. Na narednoj regionalnoj konferenciji za nekoliko nedelja to pitanje biće na dnevnom redu“, objašnjava direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije i generalni sekretar Udruženja diskografa Srbije, Nikola Vilotić.

Dodaje i da niko ne spori da su prava autora neprikosnovena, ali po zakonu iz 2009. godine ta prava nisu dobro i detaljno regulisana zbog čega neka pravna lica mogu na ovaj način da se ponašaju. Nacrt novog zakona već je urađen, a u njemu će to biti decidno regulisano.

(RTS)