Vladika Teodosije u Goraždevcu: Ovo je svojevrsno zastrašivanje, ostanite smireni

Episkop raško-prizrenski Teodosije istakao da se ceo svet divi podvigu Srba u Goraždevcu, njihovoj „veri, odlučnosti i istrajnosti“.

Nije bilo lako bar od 1999. godine pa do sada, to je 25 godina opstanka. Ali kaže Gospod, ko istrpi do kraja, taj će se spasiti. Ako neko trči maraton ili trku, pa na kraju odustane, ništa mu se ne računa, ono što je radio, ono što je trpeo. Sa verom u Boga treba da svoj podvig do kraja i završimo. Ko zida kuću ako nije sagradio krov sve ono je uzalud radio ranije. Tako i mi u crkvi, tako naš narod jednostavno vidimo i sebe i svoj položaj trenutnom situacijom i ono što je meni uvek bilo važno, kao sveštenik celo Kosovo i Metohija mi je bitno, važno, pogotovo tu gde smo opstali i gde istrajavamo sve ove godine“, naveo je episkop raško-prizrenski.

Dodao je da nikada nije voleo rečima da hrabri narod koliko delima. 

„Ono što radimo mnogo više govori od onoga što trenutno izgovaramo. I dan danas smo tu, hvala Bogu, svi zajedno. I ovo sve što prolazimo nekako zajedno prolazimo“, rekao je vladika.

Važni jedinstvo i sloga

Poručio je da su jedinstvo i sloga važni u ovakvim trenucima.

„Borimo da sačuvamo ovde, što kažu, i svaki dom, i svaku kuću da ostanemo nekako kompaktni, u ljubavi Božijoj i u slozi jedni sa drugima. Kad imate jedan prutić lako ga je slomiti, kad se on uveže onako kako znaju lepo da ga ispletu, onda jedan drži drugog. I svi zajedno ne može niko da ga polomi“, istakao je vladika.

Prema njegovim rečima, „tamo gde je najteže i tamo gde je najpotrebnije da se pomogne, tu je Gospod“.

„Mi u tom trenutku možda to lično ne doživljavamo, ali posle vidimo da u svemu što se dešava da je tu Gospod i pomoć Božija. Ovo vreme nam, nažalost, nije naklonjeno u mnogo čemu. Kad kažem nije naklonjeno, nije to ništa strašno, u smislu sad opet smo svoji na svome. Svako ima svoj dom, dvorište, svako ima svoju obitelj, vi ste svoji na svome. A teško je čoveka pomeriti sa svog praga ako on sam ne odluči da se okrene i ode“, rekao je vladika Teodosije.

Najlakše braniti svoj kućni prag 

Dodao je da je najlakše braniti svoj kućni prag „jer je čovek onda unutra u svojoj savesti miran“.

„Zna ko je šta je i šta brani, tako da ovo što se dešava zadnijh dana i pre, meni liči na svojevrsno zastrašivanje“, rekao je on.

„Kad kažem zastrašivanje, to je ono: ajde da uhapsimo jednoga pa će desetorica da odu sami. Ili da uradimo neku štetu pa će ovi drugi da se uplaše, ili ajde da dođemo u Goraždevac i Osojane pa će svi drugi da se uplaše. Ja mislim da onaj koji ima veru i ko je onako stamen i istrajan on ne treba da se tek tako uplaši i ne treba to da pokaže da bi druge plašio. Ovo vam govorim iz sopstvenog iskustva. Mi ovde delimo sve zajedno. Znate da su crkve bile rušene i znate da smo bili napadani i sve smo delili zajedno. Sad smo u istoj situaciji. Oni su došli ovde da vas zastraše, sutra će možda i nas negde na nekom mestu, ali svako radi svoje. Kad znamo da smo istrajni i kad znamo da smo svoji na svome, ne treba da se nikoga plašimo“, dodao je vladika.

Ne donositi ishitrene odluke

Upozorio je da se treba plašiti sebe i svojih grešaka, „jer čovek može jednom u životu da pogreši i da se ceo život kaje ako ne donese dobru odluku u datom trenutku“. 

„Zato je potrebno uvek posavetovati se i ne donositi hitre odluke“, poručio je vladika Teodosije.

Pozvao je vernike da budu smireni, jer samo tako najviše doprinose crkvi, Srbiji i svim Srbima.

„Nama je cilj da mi ostanemo ovde da živimo kako bi sačuvali svoje svetinje i svoju domovinu i sve ostalo. Ja sam uveren da oni koji su nas do sada pomagali, vodili računa i brinuli o nama da će i dalje. I još više, sada smo još više u fokusu nego ranije. I patrijarh je bio. Svuda priča o Goraždevcu i Orahovcu, i jedva čeka da dođe ponovo“, rekao je vladika.

(RTS)


Ostavite komentar