Vlada usvojila Predloge medijskih zakona

Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ističe se, da se posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Navodi se i da je definisan pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska.

Predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Njihovom definisanju, ističe se,  prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.

Takođe je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona, navodeći da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona.

(RTS)


Ostavite komentar