VJT: Osnovno tužilaštvo do kraja da ispita slučaj prebijanja pripadnika LGBT populacije

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saopšteno je da je VJT iz medija saznalo da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu odbacilo krivičnu prijavu poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković podnetu u ime oštećenog mladića, pa je izvršilo nadzor u tom predmetu i donelo obavezno uputstvo iz razloga efikasnosti i zakonitosti u radu. 

Kako se ističe u saopštenju, nadzorom je utvrđeno da je krivična prijava odbačena preuranjeno i bez preduzetih svih neophodnih provera navoda krivične prijave.

U tom smislu, obaveznim uputstvom je naloženo da se oštećeni mladić ispita u Tužilaštvu u svojstvu svedoka i oštećenog i prethodno poduči o svim procesnim pravima i obavezama, jer to do sada nije učinjeno i uzeta mu je izjava samo u policiji u formi službene beleške.

Takođe je, stoji u saopštenju VJT, naloženo da se u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu ispitaju dva svedoka o svim okolnostima događaja od 18. maja prošle godine te da se nakon toga omogući veštaku da dopuni svoj nalaz i mišljenje u pogledu vrste, težine i mehanizma nastanka telesnih povreda i tek onda donese odluka.

Naloženo je i da se primeni pravilna kvalifikacija krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, jer se sumnja da su krivično delo izvršila službena lica, a ne građani, kako je kvalifikovano u rešenju o odbačaju krivične prijave, iako je, kako se naglašava, podnosilac poverenik za zaštitu ravnopravnosti, naveo pravilnu kvalifikaciju.

Glavni javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva ima pravo da protiv obaveznog uputstva za rad i postupanje u pojedinom predmetu koje mu je izdao glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu podnese prigovor sa obrazloženjem Visokom savetu tužilaca u roku od tri dana od prijema pisanog otpravka, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike