Više prakse u kompanijama, veća plata i mogućnost zaposlenja – prednosti dualnog obrazovanja  

Gabrijela Grujić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da se tokom formalnog obrazovanja treba usmeriti i na veštine, posebno zbog savrmenih procesa automatizacije i digitalizacije koji se odvijaju, ističiću da takva znanja pruža dualno obrazovanje.

„Imamo 46 akreditovanih programa i u visokom obrazovanju, kao i 72 modela na nivou srednjeg obrazovanja. Srbija je lider među zemljama Evrope po dualnom obrazovanju. Prepoznatljivi smo jer dualni model poštuje opšte obrazovanje, ali povećan je broj sati u kompanijama“, ističe Grujićeva.

„Učenje kroz rad“

Prema njenim rečima, izmenama zakona broj sati u kompanijama se poveća na 60 odsto kada je reč o trogodišnjim profilima, a na 40 odsto za četvorogodišnje profile. „To je snažna poruka i roditeljima i učenicima jer se menja motivacija za sticanje znanja. Time se razvija kod mladih kritičko mišljenje, kao i kreativni, timski i radni duh“, navodi Grujićeva.

Naglašava da dualno obrazovanje predstavlja svojevrsno „učenje kroz rad“ u kompanijama, te da mladi kada se zaposle nastavljaju da uče, kako bi njihova karijera bila uspešna.

„Od prve generacije mladih koja je prošla dualno obrazovanje, njih 50 odsto je odmah zaposleno. Prema našim podacima, njihove plate su mnogo veće, jer ono što mogu da pruže privrednicama, prepoznato je kao vrednost. Mladi su na potezu, a roditelji su tu da ih podrže“, kaže Grujićeva.

Preporučuje sistem dualnog obrazovanja svima, jer je reč o filozofskom konceptu gde se više ne uči za ocenu, već se radi na integraciji sa kompanijama. „Veliku podršku je dalo 30 kompanija u izgradnji trening centara kako bi kao integrativni sistem dualno obrazovanje zaživeo. To je budućnost zemlje“, zaključuje direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

(RTS)