Više od 50 kompanija se razvilo uz pomoć Naučno tehnološkog parka u Čačku – kako podržavaju nove ideje

Više od 50 inovativnih, tehnološko-razvojnih i startap kompanija poslednje četiri godine svoje poslovanje razvija upravo uz podršku Naučno tehnološkog parka Čačak.

„Od velikog značaja jer nam omogućava da sklopimo konekcije koje do sada nismo imali prilike da imamo, da upoznajemo firme koje se bave sličnim ili drugačijim delatnostima, da se međusobno povezujemo i da koristimo sve resurse koje nam naša država i naš tehnološki park pružaju“, kaže Strahinja Nikolić, preduzetnik iz Čačka.

Da su inovacije i preduzetništvo mladih budućnost pokazuje veliki odziv pojedinaca i timova na brojna takmičenja i edukacije. Naučno tehnološki park u Čačku oslonac je mnogima, da od ideje krenu hrabro ka razvoju novih tehnoloških rešenja i osnivanju novih startap kompanija. Kroz razne programe mladim i obrazovanim ljudima koji žele da započnu i razvijaju sopstveni biznis podršku pruža Regionalni inovacioni startap centar.

„Smatram da im je veoma značajno, jer tu je niz radionica. U prvoj fazi oni imaju stručnu podršku gde imaju predavanja lin startapu, kako razviti njihov proizvod ili uslugu, kako zapravo pretvoriti njihovu ideju uspešan biznis. Pored toga tu su i timske i prezentacione veštine koje su im jako značajne pred izlazak pred investitore“, objašnjava Kristina Resimić, Naučni tehnološki park Čačak.

Uz saradnju sa naučno istraživačkim organizacijama razviju se inovacioni inkubatori na fakultetima u Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, a Naučno tehnološki park Čačak prepoznat je kao centar razvoja inovacione delatnosti kod šest startap centara.

„Oni se nalaze u Bajinoj Bašti, Priboju, Ivanjici, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji i to je na neki način teritorijalno raspoređeno da u svakom našem centru okruženja postoji nešto što bi podržalo ustvari mlade ideje, mlade talente iz ovih krajeva i da oni kroz neki program predinkubacije razviju svoje ideje i kada te ideje dostignu neki nivo zrelosti ona mogu da se osnuju kao kompanije u našim kapacitetima Naučno tehnološkog parka“, naglašava Mirko Pešić, v. d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak.

Pored skoro 6.000 metara kvadratnih, koliko Naučno tehnološki park Čačak sada ima u svom sedištu, u planu je proširenje kapaciteta. Novim projektom planirano je još 12.000 metara kvadratnih, što će značiti tehnološko razvojnim kompanijama.

(RTS)