„Vinska vizija otvorenog Balkana“ treći dan, dodeljene nagrade

Završena je dodela nacionalnih trofeja, a u toku dana dodeljeno je 540 medalja za kvalitet velikom broju izlagača koji se nalaze na ovogodišnjoj Vinskoj viziji.

Predsednica sudijskog panela bila je Kerolajn Gilby jedan od ključnih vinskih autoriteta današnjice. Oni su bili u prilici da probaju više od 600 vina

Kada je u pitanju nacionalni trofej Albanije nagradu je dobila vinarija „Duka“, iz Severne Makedonije nacionalni trofej je dobila vinarija „Žto kamnik“ i iz Srbije nagradu je dobila vinarija „Zvonko Bogdan“ i to za vino šardone 2022. godina.

Nacionalni trofeji dodeljeni su u 12 kategorija. Kerolajn Gilby je rekla da treba da iskoristimo savršenstvo i kvalitet naših vina i da treba da se ujedinimo.

U prijatnoj atmosferi, kako su profesionalni posetioci iz Skandinavije rekli, u jednom od najboljih ambijenata, koji podseća na park i piknik, više nego na sajam vina, uživalo se i danas. Ovogodišnji sajam vina bio je prilika da se prvi put probaju i vina iz Kine.

Pohvale i pozitivne ocene dolaze sa svih strana. Posetioci ocenjuju da je odlična prilika za proširenje proizvodnje i tržišta.

Više od 600 izlagača

Više od 600 izlagača druge Vinske Vizije, 5.000 poslovnih sastanaka, prepuni masterklasovi za upućene potvrda da je u vinskoj industriji prilika za razvoj privrede.

Urednik Vino i fino magazina Igor Luković kaže da je i ovaj sajam usmeren pre svega na poslovni svet sa idejom da dovede kupce iz sveta da bi pokazali šta mogu vinske zemlje Balkana.

„Ono što je njegov najveći kvalitete je osim što je u drugoj godini postao ovako velik i što je jedan od retkih sajmova vinskih uopšte u svetu koji ima više segmenata uključenih u sajamsku manifestaciju“, kaže Luković.

Radovan Đorđević iz Vinarije Čokot je rekao da do sada nisu nikada imali sajam u ovom formatu i sa ovako dobrim programom i profesionalnom publikom.

„Prošle godine je bio prvi ovaj sajam, sada je puno bolji, puno više izlagača, jako dobra organizacija, i veoma veliki broj profesionalnih kupaca iz celog sveta. Prilika za ovako nešto se ne pruža tako često i bukvalno na ovaj način mislim da će srbija ko vinska zemlja da postane puno vidljivija u celom svetu, i jako je veliko interesovanje za naše lokalne autohtone sorte“, kaže Đorđević.

Uspešnost Vinske vizije potvrđuje ocena stručnjaka da je već nakon drugog održavanja, posle Pro Vine-a, Vin Italije i Ekspoa u Parizu ova vinska manifestacija postala četvrta po veličini u Evropi. Interesovanje stručnih posetilaca i za domaće rakije, koje su dobile prostor na galeriji Hale jedan.

„Ima dosta stranih delegacija, i mnogo je bolje nego prošle godine, velika je posećenost, tako da smo i mi imali neke uspešne pregovore baš sa Kinezima, juče i sa distributerom iz Dubaija tako da što se nas tiče to je bilo jako uspešno“, kaže Miloš Jovović iz destilerije „Zarić“.

Procena organizatora je da će ovogodišnji sajam, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ ugostiti više od 60 hiljada posetilaca.

Vinska Vizija još sutra je u Beogradu. Kapije će biti otvorene od 12.00 ujutru, a sve će biti završeno u 18.00, kada će biti dodeljene nagrade za najbolje kuvare i šefove u okviru programa Food Vision na kome će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremi tradicionalnih balkanskih jela.

Cena ulaznice za posetu izložbe na 44 hiljade kvadratnih metara je 700 dinara i može se kupiti na Beogradskom Sajmu, a iznajmljivanje čaše za degustaciju vina košta 500 dinara.

(RTS)


Ostavite komentar