Viktor i Arsenije su na vrhu liste najboljih malih matematičara u Srbiji

Na Matematičkom maratonu, takmičenju za više razrede osnovne škole, merila se preciznost. Cilj je imati najduži niz tačno rešenih zadataka, kaže za RTS učenik sedmog razreda u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu Veljko Ćirović koji je pobedio u kategoriji sedmaka.

“To znači da ako jedan zadatak pogrešimo, možemo da izgubimo ceo taj niz i ne možemo ići dalje u nizu, zato što ćemo biti prekinuti i neće biti jednostavno“, objašnjava Ćirović.

Učenik osmog razreda iz Zlota, kod Bora, Viktor Anđelović kaže da se takmičenje sastoji iz dva kruga, a da je finalni bio za nijansu teži. Ipak, bez problema je uspeo da tačno uradi svih 18 zadataka.

Učenici od petog do osmog razreda juče su zajedno rešavali ukupno 42 zadatka, što je asocijacija na 42 maratonska kilometra.

Pored Arsenija iz Beograda i Viktora iz Zlota, kod Bora, pobedu je na nivou petog razreda odneo Džon Stefanović iz Beograda, a među šestacima najbolji je bio Mirko Dragić iz Novih Banovaca.

Učenici kažu da su se za ovo takmičenje pripremali u školi, ali i da pored časova dodatne nastave prate časove Matematičke akademije.

Matematička akademija je udruženje matematičara, fizičara i informatičara, koje se bavi promocijom nauke, matematike, fizike, informatike, pružanjem pomoći talentima u njihovom napredovanju, kao i stručnim usavršavanjem nastavnika.

Profesor Matematičke akademije Veljko Ćirović ističe da imamo sjajnu decu i da je potrebno što više raditi sa njima, kako bi se iskoristio taj potencijal i kako bi u budućnosti i na međunarodnim takmičenjima ostvarivali dobre rezultate.

Celo gostovanje pogledajte u snimku na početku teksta

(RTS)