Vesić za RTS: Ekspo je nacionalni projekat – širi se gradska železnica, ove godine se grade tri metro stanice

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je za RTS da je zbog izgradnje metroa, ali i zbog održavanja Ekspa 2027. godine planirano proširenje gradske železnice, odnosno BG voza.

„Gradimo metro, ali metro je potpun sistem samo sa gradskom železnicom. Planirano je povećanje kapaciteta prema Mladenovcu preko Sopota i prema Lazarevcu preko Bariča i ovo je treći pravac s kojim se planira proširenje BG voza“, rekao je Vesić.

Naveo je da će se graditi i pruga koja povezuje Zemun polje sa budućim Nacionalnim stadionom, aerodromom, Ekspom i centrom Surčina, a da će ta linija u budućnosti biti produžena i do Obrenovca.

„Tako da će Obrenovac preko Surčina biti povezan i železničkom vezom, gradskom železnicom sa centrom Beograda. Dužina ove pruge od Zemun polja do Surčina koju sada gradimo je 18,3 kilometra, ona će biti projektovana za 120 kilometara na sat. Mi ćemo u narednom periodu naručiti devet novih garnitura koje će opsluživati ovaj voz“, rekao je Vesić.

Istakao je da će u narednom periodu biti građene i druge linije BG voza i da kompletno urađena mreža može da se očekuje do 2032. godine. Vesić je dodao da će i sa završetkom izgradnje metroa šinski saobraćaj postati najdominantniji deo sistema javnog prevoza.

„Sledeće godine počinju nadzemni radovi i kopanje tunela za metro liniju 1“

Kada je reč o izgradnji metroa, Vesić je rekao da je već počela izgradnja depoa na Makiškom polju, a da će ove godine već početi prvi radovi na izgradnji tri metro stanice.

Dodao je da će sledeće godine početi nadzemni radovi i plitki iskopi na deonici linije 1, a da će jedna krtica ući na Belim vodama, a druga kod Pančevačkog mosta.

„One će ići jedna ka drugoj i tako će se na kraju spojiti i tako će se raditi prva linija metroa. Već u 2025. godini počinje iskopavanje tunela TBM mašinama i počinju pripremni radovi za liniju 2. U 2026. imamo kopanje mašinama, znači to će zaista već odmaći dosta i počinjemo da gradimo sve stanice na liniji 1 i počinju pripremni radovi za stanice na liniji 2“, rekao je Vesić.

„Beogradu nedostaju najmanje četiri hotela sa pet zvezdica“

Govoreći o izgradnji hala za Ekspo u Surčinu, koja je počela danas, Vesić je istakao da je Ekspo nacionalni projekat koji je važan i za Beograd i za Srbiju i da zbog kojeg će Srbija 2027. godine postati poslovni centar sveta.

„Mnogo zemalja će imati svoje eksponate. Pored toga, mi očekujemo preko 3,5 miliona turista u vezi sa Ekspom, što je zaista ogroman broj turista. Mnogi od njih će ostati ovde. To su poslovni turisti, nisu turisti koji spavaju u hostelima, nego turisti koji ostavljaju novac, ručaju u restoranima dolaze da spavaju u hotelima“, istakao je Vesić.

Ocenio je da trenutno Beogradu nedostaju najmanje četiri hotela sa pet zvezdica i da će to već nedostajati kada „Centar Sava“ bude u potpunosti otvoren, pošto će u njemu moći da se održavaju kongresi sa do 7.000 ljudi.

„Biće puni hoteli i u Novom Sadu, i u Vršcu, i u Pančevu i u drugim gradovima oko Beograda“, naveo je Vesić.

„Britanska kompanija preuzima poslove zemaljskog operatora na beogradskom aerodromu“

Vesić je naveo da će od kraja februara na Aerodromu „Nikola Tesla“ poslove zemaljskog operatera raditi britanska kompanija „Menzies Aviation“.

Oni će se, kako je objasnio, baviti čekiranjem putnika i prijemom i otpremanjem prtljaga.

„Beogradski aerodrom je prošle godine imao skoro sedam miliona putnika. To je rekord, istorijski rekord beogradskog aerodroma. Kada budemo završili rekonstrukciju, on će ići do 15 miliona putnika“, naglasio je Vesić.

Razgovor sa Goranom Vesićem u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar