Vesić objasnio kako da se vlasnici nelegalnih objekata prijave za priključak za struju, grejanje i vodu

Goran Vesić objašnjava da se zahtev podnosi u nadležnoj opštini, tamo gde je inače podnet zahtev za legalizaciju objekta i ističe da se ne plaća nikakva taksa.

Prijava počinje 15. septembra i trajaće do 15. oktobra. Uz sam zahtev podnosi se i odgovarajuća dokumentacija.

Zbog toga su, kaže ministar, štampali brošuru, koju građani mogu dobiti u svakoj opštini, ili preuzeti sa sajtova svih opština u Srbiji.

Koja je dokumentacija potrebna

Uz zahtev za priključenje, objašnjava Vesić, od dokumentacije se može priložiti ugovor o kupovini, ugovor o zajedničkoj izgradnji, ugovor o poklonu, ugovor o pretvaranju stambene zajedničke prostorije stambene.

„Nema nikakve takse. Pravosudna odluka, čak i ugovor koji nije overen. U  krajnjem slučaju, ukoliko nema nikakvog ugovora, dovoljna je izjava kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da porodica koja je podnela zahtev da žive tu sa svojom porodicom, odnosno da će se useliti čak u taj objekat iako se nije uselila zato što recimo nema struje“, pojašnjava ministar.

Dodaje da je sve, kako kaže, dosta široko postavljeno, kako bi se  obuhvatili svi slučajevi, da svi oni koji imaju to pravo i iskoriste.

„Za ovih mesec dana se stiče pravo na osnovu rešenja koju izda opština da se neko ko živi u nelegalnom objektu priključi na infrastrukturu. To ne znači da je priključenje mora da se dogodi u tih mesec dana“, precizirao je Vesić.

Navodi da se priključenje kasnije obavlja po važećem cenovniku svakog preduzeća, tako da to pravo možda se ostvari nekoliko meseci kasnije.

Izmene Zakona o stanovanju

Ministar ističe da su odlučili na izmene i dopune Zakona o stanovanju, kako bi bolje zaštitili građane i ispravili sve ono što sadašnjim zakonom nije najbolje rešeno.

Najavio je da u ponedeljak 11. septembra počinje Javna rasprava koja će se održavati u sedam gradova i da će trajati do 3. oktobra.

„Ono što mogu da kažem, šta je predviđeno trenutno na sve promene, to je, znači, stambena zajednica jeste neprofitna organizacija, ali ima pravo da izdaje zajedničke prostorije, s tim što prihode od tih prostorija mora da troši za održavanje“, navodi ministar.

Takođe, dodaje i da se uvode zajednice ulaza kod zgrada sa više ulaza. To znači da će svaki ulaz moći da ima svoju zajednicu.

Dodaje se posebna saglasnost svakog ulaza za postavljanje onih instalacija koje emituju zračenje.

„Zatim, uvodi se registar stambenih zajednica. Uvodi se način odlučivanja, znači rešena je prećutna saglasnost. Zatim, učešće naslednika, dok traje ostavinska rasprava, takođe je rešeno ovim zakonom. Rešili smo pristupačnost lica sa invaliditetom kod izgradnje rampi i liftova za invalide“, naveo je Vesić.

Takođe, izmenama zakona se dopunjavaju odredbe o tome ko sve može biti biran za upravnika.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike