Vesić: Dve evropske kompanije će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa

Ugovor za projekt menadžera prve linije i depoa za Beogradski metro, koji se nalazi na Makiškom polju, potpisali su sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Andrija Mladenović i vodeći član grupe ponuđača „DB Engineering & Counsalting“ Nataša Bezmarević.

„Dobili smo konzorcijum dve renomirane evropske kompanije, nemačke kompanije ‘Dojče Ban’, koja je nemačka železnica i francuske kompanije ‘Sistra’, koje su pobedile na tenderu i koje će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa. Ugovor je vredan 46 miliona evra, raspisan je iz budžeta republike, što znači da ga kompletno pokrivamo iz budžeta“, rekao je Vesić za Tanjug.

Vesić je, nakon potpisivanja ugovora, objasnio da na projektu sarađuje nekoliko kompanija koje rade različite poslove, između ostalog „Pauer Čajna“, koja izvodi građevinske radove, francuska kompaniju „Ežis“ koja projektuje.

Naveo je i da je neophodno da postoji kompanija koja će koordinisati radove i aktivnosti svih učesnika u projektu, kako bi Beogradski metro bio završen na vreme i u skladu sa ugovorom.

„Dobili smo dve sjajne evropske kompanije. Ovo je dokaz da je Beogradski metro projekat, koji je značajan i najvećim evropskim kompanijama. U ovom trenutku to je najveći metro projekat u Evropi i srećni smo što velike evropske kompanije dolaze u Beograd“, rekao je Vesić.

„Uskoro ugovor za izgradnju depoa“

Prema njegovim rečima, „Dojče Ban“ kao jedna od najvećih evropskih kompanija je donela nedavno odluku da otvori evropsku kancelariju u Beogradu.

Rekao je da, osim sedišta u Berlinu, za svaki kontinent imaju jednu kancelariju iz koje upravljaju aktivnostima svih njihovih kancelarija na kontinetu, a da će glavna kancelarija za Evropu biti u Beogradu. 

„To je prvi put da imamo veliku kompaniju da ima evropsku kancelariju u Beogradu i to govori koliko vide potencijal u razvoju naših železničkih projekata, ne samo metroa, koji je deo toga, već brzih pruga i svega što planiramo da radimo“, poručio je Vesić.

Poručio je da će u narednom periodu potpisati ugovor za izgradnju depoa na Makiškom polju gde traje nasipanje terena, kao i da kada ugovor bude potpisan, počinje izgradnja depoa.

„Tokom ove godine počećemo da radimo na nekoliko metro stanica, a međuvremenu ćemo potpisati ugovor. Čim se završi revizija projekta prve linije, potpisaćemo ugovor o izgradnji te linije. Beogradski san o metrou, koji je trajao duže od 50 godina, konačno će postati java“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Beograd će 2028. godine dobiti prvu liniju, a 2030. godine drugu liniju metroa.

(RTS)


Ostavite komentar