Venci u znak sećanja na stradale u NATO agresiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, članovi porodica stradalih, predstavnici ambasada prijateljskih zemalja koje su osudile NATO agresiju, predstavnici Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i SUBNOR Srbije položili su vence na Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji u beogradskom parku Tašmajdan.

Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji, koji se nalazi u središnjem delu Tašmajdana, podigli su beogradski dnevni list Večernje novosti sa svojim čitaocima neposredno po okončanju agresije NATO-a. Spomenik je posvećen uspomeni na decu stradalu od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je položio vence na spomen-obeležje ispred zgrade SIV 3 kao i ispred Memorijalnog zida u Palati „Srbija“, u znak sećanja na sve policijske službenike koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost zarad mira i bezbednosti Republike Srbije.

Takođe, u okviru ove ceremonije, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić položio je venac na spomen-obeležje na zgradi MUP-a u Ulici kneza Miloša.

Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević položio je venac na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice“ na brdu Straževica u Rakovici. Služen je i parastos poginulim vojnicima, policajcima i civilima tokom 78 dana bombardovanja.

Za vreme NATO agresije, svake noći, a neretko i danju, počev od 24. marta 1999. godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bombardovana je baza Vojske Jugoslavije koja se nalazila u dolini Straževice.

Venci položeni i u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

Položeni su i venci kod spomenika na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici. Vence su položili članovi porodica i prijatelji stradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić i predsednik Srpske liste Zlatan Elek.

Vence su položili i poštu stradalima odali i načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vučina Janković i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić.

Parastosom i polaganjem venaca, pred spomen krstom u dvorištu Doma kulture u Gračanici obeleženo je četvrt veka od početka NATO agresije. Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju okupljenima se obratila, šef biroa Kancelarije u Gračanici Malinka Mitrović koja je izjavila da 17. i 24. mart definitivno predstavljaju dva najtragičnija datuma moderne srpske istorije.

Ambasador Srbije u Rusiji Momčilo Babić odao je poštu žrtvama koje su stradale u bombardovanju Jugoslavije pre 25. godina, kao i žrtvama terorističkog napada u dvorani „Krokus siti“ u Podmoskovlju u petak.

U zdanju ambasade Republike Srbije u Moskvi istaknuti su plakati koji podsećaju na događaje iz 1999. godine, kao i plakat sa upaljenom svećom i natpisom „Žalimo sa celom zemljom. 22.03.2024 Moskovska oblast, Krokus siti hol“, prenosi RIA Novosti.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO-a ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, 25 osoba se vodi kao nestalo.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

(RTS)


Ostavite komentar