Veliki Srpski Sabor i poruka jedinstva sutra u Beogradu

Jedinstvo srpskog naroda postavljeno je kao cilj Sabora Srbije i Republike Srpske. Usvojeno je više dokumenata o razumevanju i saradnji dve strane. Biće usvojen i predlog zajedničke Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda.

„Jedinstvo, koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj sudbini koju delimo ali jedinstvo koje nije usmereno ni prema kome drugom. Moram da kažem da je ta Deklaracija snažan i ozbiljan dokument koji se još uvek usaglasava ono što je sasvim sigurno, da će svoje snažno uporište imati u Dejtosnkom mirovnom sporazumu, ustavu BiH, koji mi bezrezervno poštujemo“, navodi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović

O vojnoj i policijskoj saradnji , uoči Sabora, razgovori na najvišem nivou. U vrhu agende delegacije dve vlade je i privredna saradnja.

Bosna i Hercegovina jedna je od najvažnijih trgovinskih partnera Srbiji. Republika Srpska je tokom prošle godine, imala najveću robnu razmenu sa Srbijom – vredu oko milijardu evra.

„U oblasti poljoprivrede dogovoreno je priznavanje sorti, kao i saradnja u oblasti fitosanitarne inspekcije“, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Zvaničnici sa obe strane Drine obišli su školu sa imenom Branko Radičević koja obeležava dva veka od rođenja pesnika, kao i jedno beogradsko porodilište.

„Sve dosadašnje aktivnosti pokazuju koliko nas Drina spaja. Osnovaćemo zajednicu medicinskih, tehničkih fakulteta, zajednicu humanitarnih i društvenih fakulteta, i Akademija nauka naša je primila AN RS, tako da je dan bio i radni svečarski“, navodi Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

U tom duhu, sve ustanove kulture u Beogradu biće tri dana otvorene i besplatne za posetioce.

„Ono što možemo da kažemo jeste da manifestija Dani Srbije u Srpskoj će nastaviti dalje da se održava i sa druge strane, da ćemo se potruditi da svakog meseca organizujemo neke kulturne sadržaje, u različitim gradovima“, kaže ministar kulture Nikola Selaković.

Ministarka prosvete i kulture RS Željka Stojičić navodi da su udareni temelji dodatne saradnje i kvalitata kada je u pitanju razvoj kulture i uspostavljanje jedinstvenijeg kulturnog prostora između Srbije i Srpske.

„Smatram da će to pre svega pomoći nama u Republici Srpskoj“, dodaje Stojičićeva.

Radio televizija Srbije, bila je domaćin Javnom servisu Republike Srpske. Razgovaralo se o poboljšanju saradnje, kroz igrani program i snimanje serija sa temama koje povezuju Srbiju i Srpsku. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Javnog servisa Vojvodine, Alternativne televizije, urednici ,,Jedinstva“- srpskog lista na Kosovu i Metohiji i predstavnici ministarstva informisanja.

(RTS)