Velike zadušnice – danas se izlazi na groblja, veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima

Oduvek se smatralo da su najvažnije zadušnice baš današnje, uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Uskrsa.

Danas se izlazi na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih Zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Tamo gde nije moguće izaći na groblje, sveće za pomen pokojnika pale se obavezno u crkvi ili kod kuće. U pojedinim krajevima Velike zadušnice znaju i kao Otvorene, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

Zimske zadušnice najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Uvek su u subotu, pred Mesne poklade. U ishrani, meso se koristi još danas i sutra, a od ponedeljka počinje Siropusna sedelja, kada upotreba mesa nije dozvoljena, već samo beli mrs. Časni post ove godine počinje 18.marta.

U velikim gradovima menja se uobičajeni režim saobraćaja. Tako će se u Beogradu, od 8 do 16 sati, pojačati broj vozila na svim linijama koje voze ka gradskim grobljima.

Uvodi se i linija 75L, od gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja. Uz to, na Lešću, Orlovači, Centralnom, Novom groblju, groblju Zbeg i Novoj Bežaniji, obezbeđen je besplatan kombi prevoz za starije i osobe koje se teže kreću.

Ulazak motornim vozilima na sva gradska groblja danas je zabranjen do 15, na Novom bežanijskom groblju do 16 sati. Na Novom i Centralnom groblju zabrana ulaska motornim vozilima važi tokom celog dana, kao i sutra. Staro bežanijsko, Zemunsko, Banjičko i Topčidersko groblje su zatvorenog tipa, odnosno ulazak motornim vozilima na ova groblja nije moguć.

(RTS)