Velika matura ponovo odložena – proba krajem maja, ali samo iz jednog predmeta

Branislav Ranđelović je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a da uz svo uvažavanje situacije i porodice žrtava iz OŠ “Vladislav Ribnikar“, matura mora da se spremi i zbog ostatka sistema.

„Da li će biti drugačijih odnosa i uslova za decu iz Ribnikara, o tome će odlučiti ministarstvo“, kazao je Ranđelović.

Maturu su, kaže, ranije pripremili, zadaci su spremani tokom protekle jeseni.

„Novitet je da je treći kombinovani test sada treći izborni test. Osmacima smo olakšali. Čini nam se da je to dobar potez, a videćemo posle juna da li će rezultati biti bolji ili lošiji u odnosu na kombinovani test“, ističe Ranđelović.

Napominje da maturu spremaju onako kako je u pravilnicima. „Pratili smo standarde. Deca ne treba da očekuju ništa teže ili lakše u odnosu na ranije generacije“, navodi.

Dodaje da je sada kasno za savete.

„Deca se spremaju, imali su probu. Siguran sam da su iskoristili pametno saznanja nakon probne mature. Savetujemo da budu mirni i staloženi, neće biti ništa što nisu videli u školi“, ukazuje Ranđelović.

Na pitanje zbog čega se i ovog puta predložilo odlaganje velike mature, Ranđelović ističe da kako se čulo, predlog ide od Ministarstva, u pravom trenutku, kada izmene Zakona o srednjem obrazovanju ide u Skupštinu.

„Nadamo se da će Skupština usvojiti predlog koji je vrlo razuman. Mnogo smo razgovarali sa kolegama unaokolo po Srbiji, i to jeste iniciralo predlog. Nije stvar samo u izmenama zakona. Fakulteti su trebali još avgusta prošle godine da izađu i da đaci koji se spremaju za maturu znaju uslove. Već smo u cajtnotu i činilo se da je kasno za ovu generaciju“; napominje Ranđelović.

Navodi da je najbolji metod prepisati od nekog ko je to uspešno izveo.

„Ali je i u okruženju išlo sa mnogo stranputica. Matura nije tek tako da se uvede, mnogo je tu dece, fakulteta. Ovo ministarstvo nije spremno da krene u tako ozbiljan potez ako sve nije pripremljeno kako treba“, ističe Ranđelović.

Kaže da teoretski postoji mogućnost da se sledeće godine održi velika matura.

„Mislim da bi bilo razumno zbog dece da idemo ovim putem kako je Ministarstvo predložilo“, kazao je Ranđelović.

Navodi da je rađen test PILS sa četvrtacima u jeku korone i da su pokazali iznad prosečne rezultate.

Podseća da će imati probu velike mature krajem maja meseca, samo iz maternjeg jezika. „Ako bude odložena imaćemo vrlo verovatno još nekoliko proba, pre svega sa onima koji su sada prvi razred“, zaključio je Ranđelović.

(RTS)