Uzrok smrti novinarke Dade Vujasinović nije razjašnjen ni posle trideset godina

Prema izveštaju Holandskog forenzičkog instituta iz Haga o slučaju Dade Vujasinović od pre osam godina, reč je o ubistvu, samoubistvu ili nesrećnom slučaju. Od tada se tapka u mestu tako da i na tridestogodišnjicu smrti novinarke, novih informacija o uzroku smrti nema.

Radislava Dada Vujasinović je 8. aprila 1994. godine pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu. Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu Duga.

Godine 1993. postala je članica uređivačkog kolegijuma Duge. Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu „Svetozar Marković“ Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe.

Knjiga „Svedočenja iz obeščašćene zemlje“, kompilacija njenih tekstova, intervjua i privatnih pisama objavljena je 1995. u Torontu.

Udruženje novinara Vojvodine i druga novinarska udruženja podržali su inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu dobije njeno ime.

(RTS)