Uzgajivači duvana zadovoljni, ne smeta im ni kiša ni suša

Šezdesetpetogodišnji Đerđ Pap iz sela Mali Pijac gaji duvan na tri hektara i jedan je od osam novih proizvođača duvana u okolini Kanjiže, gde su još u atarima naselja Orom, Gunaroš i Novo Orahovo sada zasadi na ukupno tridesetak hektara.

U Srbiji se duvan najviše proizvodi na teritoriji Srema, Mačve i Južnog Banata, dok se nakon deceniju i po duvan ponovo gaji i na severu Vojvodine. Ove sezone sadnja kasni zbog obilnih padavina.

„Isplati se zato što sad su povećali malo cene i duvan to je jedini koji rodi na suši i sad kada ima više kiše“, kažeĐerđ Pap iz sela Mali Pijac.

Takođe iz ovog sela je i 56-godišnji Tibor Almaši koji se porodično bavi proizvodnjom rasada duvana. Na jednom hektaru, pod plastenicima i hidroponskom metodom gaji sortu „berlej“ koja se, za razliku od sorte „virdžinija“, dugo godina nije sadila. Za jedan hektar pod duvanom treba obezbediti 12.000 rasada.

„U rasadniku počinjemo sa punjenjem tacne supstratom, onda sijanje semena, pa posle ide zaštita, košenje i kad je rasad gotov onda ide napolje na njivu. Solidna zarada, nije neka velika, ali ja mislim da jedna prosečna plata otprilike,“ napomenuo je Tibor Almaši iz sela Mali Pijac.

Koliki je prinos od duvana

Prosečni prinos duvana je oko 1.800 kilograma po hektaru, a kod nas je najveći otkupljivač kompanija JTI iz Sente. Oni prizvođačima duvana nude subvencije i obezbeđuju sredstva za celokupnu proizvodnju.

„Garantujemo otkup, garatujemo stalno kontrolisanje cena, znači sve dok ne isplatimo proizvođače mi gledamo koliki su troškovi proizvodnje da bi imali održivu proizvodnju. Dajemo novac znači za proizvodnju i dajemo i dugoročne kredite od tri do sedam godina“, kaže Aleksandar Živkov, direktor JTI Senta.

Ove godine senćanska fabrika je ugovorila proizvodnju duvana sa više od 330 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Za uzgoj duvana neophodna je dozvola koju obezbeđuje republička Uprava za duvan i ova biljka se kod nas nalazi na blizu 5.000 hektara.

(RTS)