Uvredljiv govor patrijarha; poverenica Janković: Duboko poniživajuće reči

Video-snimak obraćanja patrijarha Porfirija pojavio se na društvenim mrežama i Jutjubu.

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe, bre, bedo jedna. Jesi došla na jasle i prodaješ maglu bre kao da svet postoji od tebe“, samo su neke od patrijarhovih reči.

„Kaže bune se protiv zakona o senzitivnom jeziku i onda menjajući teze kaže ne vode računa o tome što su žene ugrožene, pa sad sve po redu. Kakve veze to ima jedno sa drugim? I onda kaže ko je crkva da se meša u politiku. Koju politiku? Kaže politička volja je bila da se donese to i to – pa jadnice i bedo jedna kada ne budeš na tom mestu poslušaj šta si govorila, odnesi svome ocu, svojoj majci, svojoj deci“, poručio je, između ostalog, patrijarh.

Janković: Duboko poniživajuće i uznemiravajuće reči

Na ove patrijarhove reči, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja kaže da su duboko poniživajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC.

„Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u duštvu – deca i žene“, navela je Jankovićeva.

„U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, zaključila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

(RTS)


Ostavite komentar