Urednica RTS-a Milica Nedić dobitnica nagrade za očuvanje srpskog jezika

Milica Nedić i Vesna Jaćimović su, prema obrazloženju stručnog žirija, svojim dugogodišnjim  radom i, pre svega, govornim kvalitetima,  zaslužile da budu ovogodišnji dobitnici Plakete koja se, od 1998. godine, neprekidno dodeljuje spikerima, voditeljima i novinarima za vrhunski domet i izuzetan profesionalni pristup poslu. 

Milica Nedić je završila Filološki fakultet, smer srpski jezik i književnost. Od 1990. je radila honorarno u RTV Beograd, da bi nakon četiri godine stekla status stalno zaposlenog, beležeći u martu 2024. tri decenije neprekidnog rada u ovom mediju.

U periodu od 1990. do 2000. je uređivala i vodila Beogradski i Jutarnji program RTB-a, prateći socijalnu politiku i rad Skupštine Beograda.

Potom, od 2000. postaje deo tima Informativnog programa RTS-a kao urednik i voditelj Dnevnika, izveštavajući, pored ostalog, i o radu Skupštine i Vlade Srbije, te o izbornim kampanjama, uz predstavljanje predsedničkih i kandidata za gradonačelnike. Vodila je i emisije sa aktuelnim zvaničnicima, uz učešće kolega drugih TV i novinskih redakcija.

Autor je nekoliko reportaža i putopisa. Kako navodi, duguje veliku zahvalnost doajenima  Dragi Jonaš, Dušanki Kalanj, Jovi Šćekiću, Mići Orloviću, Milanu Nediću i drugima, od kojih je mnogo naučila.

Čistota njenog govora, besprekorna akcentuacija i stabilan ton tokom vođenja emisija su, prema  mišljenju Sanje Lubardić, urednika  i voditelja TV Studio B i člana žirija, veoma bitne karakteristike  i godinama  je svrstavaju u red novinara i voditelja koji gledaocima, najpre glasom donose preko potrebno usmerenje na sadržaj, bez skretanja pažnje na sopstvenu pojavu. Govori jasno i sigurno, i što je najznačajnije – zna šta i o čemu govori. Sve ređa  je sposobnost da se sadržaj uređuje i predstavlja u isto vreme, što je najjači adut profesionalaca  koji to poseduju, i kao takvi, među kojima je i Milica Nedić, zaslužuju posebnu pohvalu.

Ovo priznanje, koje se dodeljuje 27 godina  u nizu, nosi pečat poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija.

Značaj odličja je utoliko veći, ukoliko se zna da  je prvo  i, do skora, jedino te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas, navodi se u saopštenju Fonda. 

(RTS)