Uprava carina: Mobilni telefoni vredni 28.000 evra u prtljagu putnika iz Dubaija

Putnik, koji je 26. februara doputovao letom iz Dubaija, po preuzimanju prtljaga uputio se u zeleni kontrolni prolaz koji je namenjen onima koji nemaju ništa za prijavljivanje.

Na snimku skenera, međutim, videlo se da se u njegovom prtljagu, umesto ličnih stvari i garderobe, nalazi mnoštvo manjih kutija.

Zbog toga je usledio detaljan pregled kojim je potvrđeno da se radi o 34 nova mobilna telefona, prestižnih robnih marki, u originalnim pakovanjima.

Na osnovu računa pronađenih uz robu, vrednost 20 mobilnih telefona “iPhone 15 Pro max“, “iPhone 15 Plus“, “iPhone 15“ i “iPhone 14“, kao i 14 mobilnih telefona “Samsung Galaxy S23 Ultra“ i “Samsung Galaxy S24 Ultra“, kao i jednih slušalica “AirPods Pro 2“, procenjena je na više od 3,3 miliona dinara.

Strani državljanin koji se našao u prekršaju je službenicima rekao da nije znao da su i tranzitni putnici u obavezi da prijave vredniju robu koju nose sa sobom, što ga ne oslobađa odgovornosti.

„Nezavisno od toga da li putnik u zemlji ostaje ili kroz nju samo prolazi, obavezno na prelazu treba da prijavi sve vrednije stvari koje sa sobom nosi, kao i novac iznad 10.000 evra. Potom će u zavisnosti od toga da li je reč o robi za lične potrebe ili o robi trgovačkog karaktera biti sproveden ili skraćeni postupak na samom prelazu ili će roba biti upućena u redovan carinski postupak“, napominje se u saopštenju.

(RTS)