Upozorenje, pod visokim naponom kontaktna mreža na brzoj pruzi Novi Sad-Vrbas

U sklopu izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granica, po završetku radova na priključenju kontaktne mreže, na deonici Novi Sad-Vrbas Nova (novoizgrađena železnička stanica), počinje naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenje napona u postrojenjima novougrađenih postrojenja kontaktne mreže, saopštila je Infrastruktura železnice.

Po završetku naponskih proba, na brzoj pruzi Novi Sad-Vrbas Nova, planirano je testiranje postrojenja novoizgrađene kontaktne mreže, zbog čega će od 15. aprila biti pod visokim naponom.

Infrastruktura železnice.podseća da kroz kontaktnu mrežu prolazi struja visokog napona od 25.000 volti.

Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova.

U takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava.

Infrastruktura železnice Srbije još jednom upozorava i apeluje da se ne prilazi gradilištu brze pruge i zoni kontaktne mreže, kako ljudski životi ne bi bili ugroženi.

(RTS)