UNS: Zbog neusklađivanja podataka o poslovanju iz registra APR-a izbrisao 477 medija

Izbrisani su mediji koji nisu dostavili podatke o glavnom uredniku i osobama koje imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

Prema Zakonu o informisanju koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok od tri meseca – do 4. februara 2024. godine – da dostave APR-u tražene podatke.

Podaci se odnose na lično ime i lične podatke glavnog urednika medija i dokument o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

Zakon je propisao da se, ukoliko izdavač ne registruje te podatke u roku, medij briše iz Registra medija po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju. Uoči isteka roka za dostavljanje traženih podataka, Registar medija objavio je, inače, spisak od oko 480 neusklađenih javnih glasila.

Prema podacima na sajtu Registra medija, trenutno su upisana 2.142 javna glasila. Zakonom je predviđeno da se promene registrovanih podataka prijavljuju Registru za medije najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put utvrđuje i da se, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra medija ne podudaraju, ispravnim podacima smatraju oni koji su objavljeni u Registru.

(RTS)


Ostavite komentar