UNS i DNKiM: Centralna banka u Prištini krši pravo na informisanje na srpskom jeziku

Novinarka Medija centra Čaglavica Sanja Đokić postavila je pitanje zbog čega na događaju nije obezbeđen prevod na srpski jezik, na koje je službenik za odnose sa javnošću kosovske centralne banke u Prištini Albert Spahiu odgovorio da „ne zna“.

UNS i DNKiM ističu da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, posebno o temama od značaja za celokupnu srpsku zajednicu.

UNS i DNKiM podsećaju da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

UNS na Kosovu se više puta obraćao povereniku za jezike Slaviši Mladenoviću i omudsmanu, ali se i pored toga ova nedopustiva praksa nastavlja.

Žalbu povereniku ovim povodom danas je poslao i Medija centar Čaglavica.

Kosovska centralna banka odlučila je krajem decembra da od 1. februara evro bude jedina valuta u upotrebi na Kosovu i Metohiji, na šta su reagovali predstavnici međunarodne zajednice zahtevajući odlaganje primene uredbe.

Zvaničnici u Beogradu upozorili su da se takvom odlukom ugrožava egzistencija i opstanak Srba na KiM, te ugrožava nastavak dijalog i regionalna stabilnost.

(RTS)


Ostavite komentar