Uhapšeno 16 osoba u Kragujevcu, osumnjičeni za pranje novca preko poljoprivrednih gazdinstava

Sumnja se da je 16 uhapšenih izvršilo krivično delo pranje novca u iznosu od više od 83 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

Sumnja se da su, kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, novac koji im je uplaćivalo privredno društvo po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali sa računa i vraćali ga jednom od okrivljenih, faktički odgovornom licu u tom privrednom društvu, navodi se u saopštenju.

Protiv faktički odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, obojica iz Čačka, koji se već nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV-om i poreske utaje, u ukupnom iznosu od 24.828.942 dinara.

Osumnjičeni su, u periodu od 01. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe.

Na taj način su, kako se sumnja, izbegli obračun i plaćanje PDV-a, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24,8 miliona dinara.

Osumnjičeni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

(RTS)