U zrenjaninskom selu muku muče tokom praznika, predah samo za Božić

Teški kamioni ne mogu u njivu da preuzmu rod, zato se repa najpre traktorima preveze u dvorište Zemljoradničke zadruge „Budućnost“ u Hetinu gde se ručno razvrstava. Ovaj posao ne može da čeka da prođu praznici.

 

„Jedino za Božić nećemo raditi, ovo sve radimo. Izbacujemo trulu repu od zdrave repe da bi mogla čista da dođe u šećeranu“, kaže Luka Milinović, rukovodilac sezonskih radnika.

Traktori od 250 konjskih snaga po ovakvim uslovima jedva savladavaju blatnjave puteve.

„Trenutno je takva situacija da s pola prikolice izlazimo iz njive. Blato je učinilo svoje, kiša, šta da radimo. Jer i voda leži u njivama, ne samo na putu“, ističe traktorista Branko Bunić.

U Banatu je trulež šećerne repe izražen ove proizvodne godine. U drugim delovima Vojvodine to je sporadično. Kada se izvadi iz zemlje na pojedinim lokacijama mora da se odbaci i 50 odsto roda. U zadruzi u Hetinu navode da su sad u trci sa vremenom.

„Mi nismo uradili nijedan propust prilikom zaštite i prilikom proizvodnje šećerne repe, ali jednostavno nešto se desilo i počela je da truli naglo. Na naše insistiranje da se još ranije krene u kampanju, šećerana to nije prepoznala. Sad kad smo došli u ovu situaciju nema nazad nego da se izvadi to, jer šećerna repa ne može da ostane u zemljištu zakiselilo bi zemljište skroz i upropastilo bi u naredne dve-tri godine sigurno bi uticalo na prinos ostalih kultura. Sneg ili desetak litara kiše odmah bi nam prekinuli radove, tako da nema tu čekanja. Na mišiće ovo izvlačimo“, ističe direktor ZZ „Budućnost“ Hetin Vladimir Stojković.

O državnoj subvenciji u ovoj zadruzi odavno ne razmišljaju, jer su procenili da će imati prinos od maksimalno 30 tona po hektaru. Državni podsticaj od 35.000 dinara isplaćuje se proizvođačima sa proizvedenih više od 50 tona po hektaru.

(RTS)


Ostavite komentar