U svakom mestu može se pronaći neki junak, ovaj put priznanja za devet heroina i jednog heroja

Bivši fudbaler, trener, ali pre svega čovek. Jova Ristić iz Vranja iza sebe ima više od 200 humanitarno-edukativnih akcija. Prikuplja pomoć za bolesne i siromašne, a mlade nade vranjskog sporta, osim fudbalu, uči da ne okreću glavu od onih kojima je potrebna pomoć. On je jedan od heroja.

„Sigurno najveće priznanje koje sam dosad dobio u sportskoj i radnoj karijeri. Nastavićemo sa humanitarnim radom, da pomažemo ljudima“, poručuje Ristić.

Da dobrobit drugih uvek stavljaju ispred sopstvenih želja – delima je pokazalo i devet heroina. Svaka u svom mestu pomaže ugroženima – porodicama, samohranim majkama, brinu o životinjama, prirodi.

„Bitno je da ove nagrade postoje zato što nekako daju podstrek da se borimo još više još bolje, da činimo još veće stvari za našu zajednicu i verujem da je puno heroja u našoj Srbiji koji zaslužuju da budu pomenuti, da se nekako nagrade“, ističe Marija Rajčić iz Udruženje „Zelena oaza“ Kučevo.

„To su ljudi, koji su najviše učinili za svoju zajednicu, smatrajući da mogu i da treba to da urade. Niko ih na to nije naterao, jednostavno su imali želju da tako učine. Sloboda i solidarnost su ključne poruke, vrednosti bez kojih nijedno društvo ne može da napreduje i upravo je to ono što krasi heroje“, naglašava Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji.

Više od 170 kandidata za priznanje

Za nagradu je bilo predloženo više od 170 kandidata. Ali to je tek delić onih, koji zaslužuju priznanje za hrabrost i požrtvovanost, kažu u Fondaciji „Ana i Vlade Divac“.

„U svakom mestu nađete nekog heroja, malu priču koju će neko da vam ispriča tamo, da vam kaže „e, ovaj čovek je promenio celo selo, ovaj čovek je uradio ovo, ova žena se brine o desetoro dece koja nemaju šta da jedu. Ovo je nešto što je najpotrebnije u društvu“, poručuje Ana Košel iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

A da bi društvo počivalo na pravim vrednostima, važno je da čuvamo heroje. I da učimo od njih.

(RTS)