U Srbiji sve manje beba, ali i žena koje se odluče za dete u „najboljim godinama“ za rađanje

Indeks starenja stanovništva u Srbiji stalno se povećava, što svedoči da smo u dubokom procesu starenja, pokazuju podaci RZS za 2022. godinu.

Prof. dr Danica Šantić izjavila je za RTS da smo u tu situaciju došli zbog procesa feltiriteta, odnosno sve manjeg broj rođenih beba. 

„Prema poslednjim podacima, oko 62.000 beba je rođeno u Srbiji, dok je 1950. godine bilo 100.000 beba više. I kada bismo, međutim, imali i najveći broj rođenih beba u Evropi, demografski pokazatelji bi ostali isti, s obzirom na to da je sve manji kontigent žena koje ulaze u reproduktivni period“, ističe prof. dr Šantić.

Uticaj obaveznog obrazovanja

Prema njenim rečima, podaci pokazuju i da parovi kasnije dobijaju decu, odnosno tek kada izađu iz optimalnog fertilitilnog perioda.

Šantićeva objašnjava da je obavezno obrazovanje za oba pola i jedan od faktora koji je doveo do toga, kao i da se tim podacima može odgovoriti zašto imamo jednako visok broj obrazovanih žena, kao i onih koji nemaju osnovno obrazovanje.

„Prema starosnoj strukturi, žene sa osnovnim obrazovanjem ili bez njega su one koje imaju preko 65 godina i žive u ruralnim području. Obrazovanje u tim periodima nije bilo obavezno za žensko stanovništvo“, navodi Danica Šantić.

Potrebni jednaki prihodi

Profesorka ističe da je sve više žena u nauci, što nam pokazuje da je vreme za promene kada je reč o izjednačavanju prihoda sa muškarcima.

„Žene su od muškaraca više uključene u kućne poslove. Čak i kada žele da rade suočavaju se sa populacionom politikom, odnosno pitanjem – koliko dece planirate da imate. Profil žene koja se prijavljuje za posao pravi se na osnovu tog odgovora. To nam pokazuje zašto se sve manje dece rađa u Srbiji“, naglašava gošća Jutarnjeg programa RTS-a.

(RTS)


Ostavite komentar