U slavu kosovskih junaka – meštani obnavljaju crkvu u Kosovici

U ivanjičkoj crkvi se, po predanju, pričestio deo vojske pred Kosovski boj, a u povratku mnogi od njih upravo su tu podlegli ranama. Zato je mesto i dobilo ime Kosovica.

Današnji hram koji je, kako se veruje, podignut u 19. veku na temelju prvobitne, srednjovekovne crkve, obnavljaju žitelji podgolijskog sela.

“Trebalo je i pre o njoj povesti računa – srediti je, urediti. Treba da se zagradi, da se uredi. Ovo je za nas starije ljude – Bog, valja i za mlađe da se tu skupljamo, da vršimo obrede, da prikađujemo za slavu i za sve”, priča Rajko Orestijević iz Kosovice.

Zvonar Žarko Đokić kaže da se crkva sređuje i za buduće generacije.

“To je veliki obraz, da se vidi šta je urađeno da se napravi za sve meštane da ima neka uspomena. Uglavnom da ima neko da dođe i mlađi i mi dok smo živi da uđemo u tu crkvu”, navodi Žarko Đokić.

Obnova svetinje posvećene kosovskim junacima već je počela, jer su se uz lokalnog sveštenika i žitelje Kosovice mnogi odazvali akciji prikupljanja novca i građevinskog materijala.

“Svi iz Ivanjice i koji pripadaju ovde, koji imaju ovde sahranjenog svoga, znači svi su dali učešće… možeš sa dobrim ljudima da uradiš danas sve”, kaže Milka Đokić iz Kosovice.

Uz crkvu Lazaricu, nedaleko od Ivanjice, podignutu na grobu Boška Jugovića, crkva Svetog Nikole u Kosovici još jedna je od svetinja koja se povezuje za period Kosovskog boja.

“Sve nekako navodi na to da je baš ovaj deo teritorije opštine Ivanjica zaista vezan za taj period i da je nepravedno to sve zaboravljeno i nije ispitano do kraja. Treba verovati predanju našeg naroda koji je to očuvao godinama i prenosio sa kolena na koleno, a posebno nešto tako hrabro i dragoceno”, istakla je Aleksandra Ćurčić, pokretač inicijative za obnovu crkve.

I prepoznatljivi krov prekriven šindrom meštani Kosovice planiraju da rekontruišu, urede i ograde crkvenu portu. Da zaštićeno kulturno dobro i priča o kosovskim junacima ostanu budućim generacijama.

(RTS)


Ostavite komentar