U kampu „Svici u mraku“ osobe sa autizmom se druže i besplatno borave u prirodi

„Pre nego što zaspim, vrlo često imam tu misao: šta će biti sa njim kad nas ne bude bilo? I naravno, na to pitanje ja nemam odgovor“, pita se Mihailova mama.

Isto se pita više od 3.000 roditelja čija deca imaju problem u razvoju. Zbog svih njih glumac Mikica Petronijević ponovo kreće na put – kroz tri države, da za 33 dana pređe 800 kilometara do Svete gore. Sa jednim ciljem.

„Da skrenemo pažnju šire javnosti na položaj dece i osoba sa autizmom ali i svih ranjivih kategorija našeg društva. Sav prihod koji prikupimo i ta novčana sredstva uložićemo u rekonstrukciju našeg imanja Svici u mraku, na proširenju daljih smeštajnih kapaciteta“, kaže Mikica Petronijević, glumac i osnivač Udruženja „Svici u mraku“.

Dedino imanje u Venčanama pre nekoligo godina prilagodio je osobama sa autizmom – da besplatno borave u prirodi, druže se i uče samostalnom životu.

„Jačanje praktičnih veština koje se odnose na samostalno održavanje lične higijene, upotrebu pribora, generalno tu inkluziju u društvo, adekvatno ponašanje u društvu“, kaže Taša Salom, volonterka i studentkinja defektologije.

„Radili smo malo vežbe, kuvali ručak, spremali, kad ustanemo ujutru kuvali smo kafu“, kaže Ivana Barkić.

„Pravili smo žurke, pekao sam palačinke, svi smo radili nešto“, rekao je Anđelko Radojlović.

Kada deca sa autizmom odrastu, kažu roditelji, tek onda počinju prave muke. Retki se osposobe za posao, pa se društveni život svede uglavnom na kuću i porodicu.

„Uključivanje u dnevni boravak je jako teško, čeka se po pet-šest godina da bi dete dobilo mesto u dnevnom boravku. Jedva čeka neki izlet, jedva čeka neki koncert, ja sam ta koja mu organizuje, a ja starim, dođem sa posla umorna“, ispričala je Biljana Lukić Janković, Mihailova mama.

„Cela porodica je umorna, i mora takvim porodicama da se pomogne da ne bi dolazilo do raspada porodica i da nastaju novi socijalni slučajevi. Ono što je sada država u stanju da obezbedi je premalo i jako uskog obima. Nisu sva deca obuhvaćena, u Beogradu još i nekako ali kad se izađe iz Beograda po Srbiji – mnogo gora situacija“, kaže defektolog Marina Cikuša iz Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju – Voždovac.

Zato roditelji insistiraju da se otvore novi klubovi za njihovo druženje.

Venčane su samo jedan pozitivan primer gde je u planu i tzv. stanovanje uz podršku. A potrebno je još mnogo takvih mesta da bi svici mogli da zasvetle.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike