U čemu je značaj predsedavanja Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju

Srbija je pre nešto više od godinu dana postala jedna od 29 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Naredne tri godine će predsedavati i kopredsedavati.

Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade, rekao je za RTS da je Srbija bila prva zemlja iz regiona koja je postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju pre više od godinu dana.

„Mi smo tada postali članica konsenzusom i samim članstvom u organizaciji dokazano je da je Srbija već dosta uradila u toj oblasti i da na dobar i odgovoran način razvija veštačku inteligenciju. Sada smo dobili tu veliku priliku, imamo čast da presedavamo i kopredsedavamo organizaciji. Mi smo velikom većinom glasova dobili to, što pokazuje da su zemlje poput osnivača, poput Francuske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, podržale Srbiju da vodi ovu organizaciju“, rekao je Badža za RTS.

Ističe da je za tu organizaciju važno to što radi na uspostavljanju regulative i primene veštačke inteligencije i razvoja u ovoj oblasti.

„Poslednjih godina ova oblast se izuzetno brzo razvija globalno i ono što je najčešća diskusija – na koji način se primenjiju tehnologije i na koji način će da se reguliše njihovo razvijanje u određenim zemljama. Sada je već Evropska unija krenula sa regulativom, tako da je nama važno da smo za stolom kada se odlučuje o tome na koji način će da se reguliše oblast i na koji način će da se primenjuje tehnologija“, naveo je Badža.

Dodaje da će Srbija imati čast da krajem godine na samitu ugosti ministre iz svih zemalja članica, postavi agendu o čemu će se diskutovati i na koji način će se razvijati veštačka inteligencija u bližoj budućnosti.

„Da prikažemo celom svetu na koji način mi to radimo i da povežamo naše kompanije i institucije sa globalnim institucijama. Još je značajno istaći da u zemlje članice ove organizacije Srbija izvozi preko 95 odsto usluga u vrednosti skoro tri i po milijarde evra“, rekao je Badža.

Radi se na strategiji razvoja do 2030. godine

Srbija poseduje strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine, a nedavno je formirana Radna grupa za formiranje nove strategije razvoja do 2030.

„Srbija je bila među prvim zemljama u jugoistočnoj Evropi koja je 2019. godine donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i neki od najznačajnijih rezultata su osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju 2021. godine, puštanje Superkompjuter platforme u Kragujevcu koju je pustio predsednik Republike Aleksandar Vučić 2021. godine u rad, za koju smo dobili nagradu VCD-a za jednu od najboljih inovacija. Zbog promena koje su se desile u oblasti veštačke inteligencije poslednjih godinu dana pojavom Chat GPT3 i sličnih tehnologija odlučili smo da ažuriramo ovu strategiju i da napravimo još ambicioznije ciljeve za 2030. godinu i sada planiramo da usvojimo ovu strategiju u narednih mesec i po dana“, rekao je savetnik u kabinetu Ane Brnabić.

Ono što jeste bitno je da je Radna grupa formirana već u decembru i da će ovo biti jedna od prvih strategija koje će usvojiti nova vlada, dodao je Badža.

Izazovi s kojima se Srbija suočava na polju veštačke inteligencije 

Stefan Badža smatra da je Srbija jako dobro mesto za razvoj tehnologije jer ima jako talantovane ljude, dobre inženjere, a dosta je urađeno i na nivou regulative obrazovanja kako bi se omogućio brži razvoj.

„Ono što su izazovi jesu dostupnost podataka i sređenost IKT infrastrukture, pogotovo u javnom sektoru. Mi sada radimo dosta na tome da se to sredi u zdravstvu, u nekim sektorima poput energetike gde već imamo jako dobre baze podataka, jer je to najvažnije – da imate jako dobro sređene podatke da biste primenjivali ovu tehnologiju. Tako da su izazovi infrastrukturni“, naveo je Badža.

Ističe da se zbog toga sada kupuje novi superkompjuter za 30 miliona evra kako bi se omogućilo da se tehnologija što brže razvija.

„Postoje izazovi u primeni i u privredi. Tu u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije radimo na edukaciji firmi“, dodao je savetnik u Kabinetu premijerke.

(RTS)