Tribina za roditelje „Povratak u škole, dileme i izazovi“

Posle majskih tragedija u Beogradu i selima oko Mladenovca savet psihologa tražili su nastavnici, roditelji, deca i mladi, koji su bili izloženi utisku ugroženosti i traume.

„Nekad su to bili strah i anksioznost nekad su to bile noćne more i reakcije. U nekim situacijama smo mogli da sa samom psihosocijalnom podrškom i suportativnim razgovorima pomognemo a u nekim slučajevima smo treabali nastaviti dalji rad“, navela je Olga Borovnica KBC klinički psiholog sa Zvezdare.

Vodeći se pitanjima koja su u poslednja 4 meseca roditelji najčešće postavljali, osmišljene su Tribine koje bi trebalo da im pruže odgovore.

„Ključna interesovanja roditelja u strah od toga kako se vratiti u školu, kako reagovati kada dete kaže da ne želi da ide u školu, da li je to normalna dečija reakcija ili je to vezana za događaje koji su se desili, kako da prepopznaju k to prevazilazi uobičajene dečije reakcije, zalazi u patologiju , kome da se obrate ako strah nadilazi razvoj učenika“, navodi Jelena Radosavljev Kirćanski iz Instituta za javno zdravlje.

O tome kako da se odgovori na izazove koje nosi povratak u školu, kao i moguća retraumatizacija, bilo je reči na prvoj tribini.

„Nakon ove tribine biće organizovane iz nedelje u nedelju u različitim gradovima u Mladenovcu, Smederevo gde su đaci izgubili svoje drugare a škole izgubile svoje đake, različite grupe radionice i tribine i o tome ćemo vas izveštavati“, rekla je Hana Korać, psiholog.

Organizatori očekuju da na tribine dođu i roditelji učenika, kako bi dobili savete kako da razgovaraju sa decom u kriznim situacijama.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike