Tim studenata ETF-a u finalu prestižnog svetskog takmičenja – čime će Srbiju predstaviti u Americi

International Future Energy Challenge 2024 je takmičenje iz oblasti energetske elektronike koje okuplja studentske timove sa prestižnih univerziteta iz celog sveta.

“Ovo takmičenje podrazumeva praktičan rad na projektu kroz 9-10 meseci koje obuhvata proces od idejnog rešenja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima. Takmičenje je takođe specifično po tome što se od studenata očekuje da svim aspektima projekta pristupe samostalno u potpunosti. Od idejnog rešenja i realizacije, pa sve do obezbeđivanja finansijskih sredstava, pa i materijalnih resursa”, navodi Katarina Tadić.

Milica Parojčić ističe da je srpski tim podeljen na tri dela i da broji oko 20 članova.

“Svaki tim ima svoj zadatak, ali radimo u potpunosti zajedno i svako ima zadatak i van svog tima”, dodaje Parojčićeva.

Tadićeva objašnjava da im je ovogodišnji zadatak za ovo takmičenje upravljanje stereo-audio pojačavača klase D, snage 400 vati sa dva stereo kanala i jednim sabvufer kanalom.

„Ovaj uređaj je specifičan u odnosu na konvencionalne audio pojačavače zato što ima bolji kvalitet zvuka, poboljšanu energetsku efikasnost, poboljšani frekvencijski raspon, kao i smanjenu težinu. Pristup našeg tima ove godine bio je u tome da napravimo kompletnu digitalnu implementaciju, što podrazumeva smanjenje veličine i olakšanu komunikaciju sa korisnikom”, dodaje Tadićeva.

Navode i da je ove godine u polufinalu ovog prestižnog takmičenja, koje je održano u Los Anđelesu, bilo 12 zemalja.

“Naš tim tamo je predstavio dotadašnji rad i svoj prototip koji je već u tom trenutku ispunjavao neke zadatke koji su postavljeni za finale. Pored toga, pohvaljeni su studenti za način izlaganja, a i ceo srpski tim je dobio pohvalu za kritičko razmišljanje“, kaže Parojčićeva.

Ističu da do finala rade na poboljšanju svog prototipa, kako bi se što bolje predstavili.

“Naš tim svakog dana u laboratoriji vredno radi na ostvarenju tog cilja. Ono što je trenutno u toku jeste odabir komponenata za nov prototip. Ono što će biti glavna razlika je korišćenje novih tranzistora, takozvanih GAN tranzistora koji imaju bolje performanse, samim tim će i celi prototip imati bolje performanse. Tako da, prototip može biti bolji i biće”, naglašava Parojčićeva.

Na finalnom takmičenju, koje će biti održano u julu u Teksasu, za nagradu će se boriti sedam timova.

“U finalu trenutno ima sedam timova, favoriti za prva tri mesta jesu tim iz Nemačke, Tajvana, kao i mi. Dakle, ove godine smo među favoritima i nadamo se da ćemo održati taj niz uspeha”, zaključuje Parojčićeva.

(RTS)