Tim Pravosudne akademije iz Niša najbolji u Skoplju, do pobede presudom u slučaju nestalih beba

Jelena, Gala i Luka čine tročlani tim Pravosudne akademije iz Niša koji je pobedio na takmičenju u Severnoj Makedoniji. Imali su zadatak da predstave neku od presuda Evropskog suda u Strazburu protiv naše države. Izabrali su presudu u slučaju nestalih beba iz porodilišta.

„Naš fokus je bio izvršenje te presude koje još uvek traje, budući da je Evropski sud naložio državi da donese poseban zakon sa ciljem da se utvrde sve činjenice o statusu novorođene dece za koju postoji sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji“, kaže Jelena Mihajlović.

Slučaj se iznosi na engleskom jeziku, a niški tim, čiji je mentor bila sudija Višeg suda Ljiljana Marjanović Andrić, bio je veoma ubedljiv.

„Na takmičenju se ocenjivala pravna argumentacija pre svega, način na koji je svaki tim izneo konkretan slučaj, logički sled kako je prikazana svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava, njeno izvršenje, ali i prezentacija“, poručuje Gala Bogosavljević.

Za buduće sudije i javne tužioce ova takmičenja su važna, jer se bliže upoznaju sa evropskom praksom.

„Značajna su naravno, zato što nam omogućavaju da se povežemo sa kolegama iz regiona, da razmenimo naša iskustva, da razgovaramo o sličnostima i razlikama između naših pravnih sistema“, objašnjava Luka Anđelković.

Ovaj tim već je pre tri godine u Lisabonu bio najbolji u poznavanju i primeni prava Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima Saveta Evrope.

(RTS)