Tamara Vučić: Prepoznavanjem uloge žene jačamo dugotrajni mir i prosperitet

Tamara Vučić, na panelu „Žene, mir, sigurnost“ u okviru trećeg Antalijskog diplomatskog foruma, izrazila je poštovanje i zahvalnost Emine Erdogan za organizovanje, kako je navela, značajnog skupa.

„Žene, mir, sigurnost. Tako očigledna i jasna je korelacija između ove tri imenice, a opet tako nepravedno zanemarena“, rekla je Vučićeva u Antaliji.

Prema njenim rečima, ako želimo da promenimo svet ili neki njegov deo ne možemo to raditi na starim osnovama, zasnovanim na starim principima. 

„Isti način razmišljanja i isti pristup u istim uslovima vode istim rešenjima, a njima nismo zadovoljni. Moramo problemu prići sa jednom novom energijom i pokušati da na izazove pogledamo neopterećeni starim pristupom“, rekla je Vučićeva.       

„Kleveta je nazvati ženu slabijim polom“

Upitala je kakav i koji bi to nov duh mogao ući u prostore planiranja i odlučivanja u svetu koji je, prema njenim rečima, stvaran uglavnom na ratovima i borbama za teritorije, rudna i prirodna bogatstva, bolju poziciju u političkim strujanjima, kao i za mora i važne svetske puteve.

„Ko bi mogao doneti makar dah politike mira i stvaralačke energije?“, upitala je Vučićeva i dodala da reči Mahatma Gandija nude odgovor.

„Nazvati ženu slabijim polom je kleveta. To je muškarčeva  nepravda prema ženi. Ako se pod snagom misli sila, onda zaista, žena je manje nasilna nego muškarac. Ako se pod snagom misli moralna snaga, onda je žena nemerljivo superiornija“, rekla je Vučićeva.

Prema njenim rečima, dok se muški deo sveta uglavnom bavio osvajanjima teritorija ili prirodnih i drugih bogatstava, žena je bila ta koja je svojom moći darivanja života i brige za porodične vrednosti nastojala da održi životnost i stabilnost.        

Dodala je da za ženu nije bilo mesta u nameštenim skupovima koji planiraju nemire, revolucije, ratove i osvajanja. 

„Njen se glas mira i stabilnosti nije čuo u preozbiljnim hodnicima i salama u kojima se krojila sudbina sveta i zato je svet neretko završavao u poplavama krvi i ruševinama“, rekla je Vučićeva.

„Vreme je za kulturološki prevrat“

Poručila je da je danas promena paradigme pogleda na svet potrebna, neophodna i neminovna kao i da je to još davno predvideo veliki um Nikola Tesla.

„Ženski um je demonstrirao kapacitet za sva mentalna postignuća muškarca i kako generacije prolaze taj kapacitet će biti proširen. Prosečna žena će biti obrazovana kao prosečni muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavani talenti njenog mozga biti stimulisani do aktivnosti koja će biti još intenzivnija i moćnija zbog vekova mirovanj“, rekla je Vučićeva.

Dodala je da je došlo vreme za kulturološki prevrat koji mora da donese čovečanstvu šansu da na drugačiji način pogleda na svet.

„I kao da kroz istoriju i siloviti napredak, ubrzanje koje nosi, mora da dođe do jednog trenutka osvešćivanja u kome se zastane i realno sagleda stanje stvari“, navela je Vučićeva.   

„Žene drže pola neba“    

Istakla je da su nosioci životne sile po prirodi žene kao majke i obnoviteljke ljudskog roda, kao nežna bića čija je snaga upravo u toj nežnosti, strpljenju, mudrosti, brizi za dete i za roditelja. 

„Nemojte da me shvatite pogrešno, naravno da i muškarci vode računa o potomstvu i nasleđu, ali hajde da postavimo stvari drugačije – Mao Cedung je rekao da ‘žene drže pola neba’, bar toliko imaju prava i na donošenje odluka i davanju svog doprinosa postizanju mira i razumevanja, smisla balansa, i očuvanju naše velike porodice – čovečanstva“, rekla je Vučićeva.

Prepoznajući značaj uloge žene kao nosioca promena i zagovornika stabilnosti i dijaloga, Vučićeva kaže da ne samo da doprinosimo cilju ravnopravnosti polova, već i jačamo osnove dugotrajnog mira i prosperiteta za sve. 

„Verujem da ste primetili da su najlepše reči poštovanja i divljenja ženskoj snazi napisali upravo muškarci“, istakla je Vučićeva. 

Diplomatski forum okupio je šefove država i vlada, ministre, diplomate, akademike, kao i predstavnike istraživačkih centara iz Evrope, ali i sveta.

(RTS)