Tamara Vučić na skupu u Zagrebu: Važno mentalno zdravlje mladih

Ukazujući na nedavni tragični događaj kada je trinaestogodišnji dečak ubio osmoro učenika i čuvara škole, koji je, kako je rekla, potresao Srbiju, čitav region pa i šire, Tamara Vučić naglasila je potrebu za brigu o mentalnom zdravlju, pogotovo adolescenata.

„Kada u Gugl pretraživač ukucate imenicu ‘adolescent’, prvo što dobijete su pojmovi kao što su depresija, anksioznost, poremećaj u ishrani i društvene mreže“, istakla je ona, dodajući da je jasno odakle treba početi s radom. Nakon uvodnog govora učesnika, a na sastanku iza zatvorenih vrata, supruga predsednika u svom govoru ukazala je na, kako je rekla, crveni alarm koji zvoni i svetli, kao podsećanje na važnost mentalnog zdravlja, porodične podrške i razumevanja, pomoći i empatije.

Prema njenim rečima, problemi, strahovi i izazovi adolescenata iz čitavog sveta su slični i česti, a problem gojaznosti je jedan od njih.

„Verujem da je svako od nas, ma koje godište bio, u svom odeljenju osnovne ili srednje škole, imao drugara ili drugaricu – osobu sa viškom kilograma ili manjkom spretnosti na časovima fizičkog vaspitanja“, podsetila je Tamara Vučić. Dodala je da ni tada nije bilo baš neke tolerancije, kao što je nema ni danas.

„Dakle, kao što rekoh, ništa novo, ali ono što jeste novo su okolnosti“, naglasila je Vučićeva. Te okolnosti, kako kaže, pored ostalog, podrazumevaju da nije neophodno da neko napušta udobnost i sigurnost svoga doma da bi se susreo sa uvredama i pogrdnim rečima upućenim baš njemu.

„Dovoljno je da uključite telefon, što znači da ne postoji utočište, a svaki čovek treba da ga ima“, naglasila je supruga predsednika Srbije. Istakla je da porodica i dom moraju da budu sigurna luka, ispunjena pažnjom i razumevanjem, podrškom i pomoći i dodala da je porodica osnovni izvor ljubavi i presudna za izgradnju zdravog samopouzdanja.

„Nažalost, u ovoj priči nikako ne bismo smeli da zanemarimo ulogu medija“, rekla je ona. Supruga predsednika podsetila je da je u zemljama Evrope prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutna 20-30 odsto, a u Srbiji ona iznosi 12,9 procenata. Prepoznajući važnost ovog problema, Republika Srbija je pokrenula projekat savetovališta za ishranu.

„Naš zadatak je da pokrenemo, oplemenimo, motivišemo i promenimo. A ključ, čini mi se, može da bude u umerenosti, tom idealu koji smo zaboravili, možda i zato što ga je najteže postići. I empatiji“, navela je Tamara Vučić i zahvalila domaćinima skupa, supruzi predsednika Hrvatske Sanji Musić Milanović i izvršnom direktoru SZO za Evropu Robu Batleru, što su temu gojaznosti kod dece pomerili naviše na lestvici društvenih prioriteta.

(RTS)


Ostavite komentar