Taksisti se pridružuju apelu – budi bezbedan, veži se i na zadnjem sedištu

Vezujete li pojas na zadnjoj klupi? Potvrdan odgovor na ovo pitanje u našoj zemlji daće tek petina putnika, dok bi u nekim zemljama Evropske unije, na primer Francuske ili Švedske i do 99 odsto putnika rekli DA.

„Juče se desila saobraćajna nesreća u kojoj su dva lica ispala iz vozila jer nisu bila vezana ono lice koje je bilo vezano ono je preživelo i verovatno će biti u redu“, napominje predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je gotovo nepotrebno napominjati da je za vezivanje pojasa potrebno svega nekoliko sekundi. Međutim, istakao je, tih nekoliko sekundi nekada život znače.

U Srbiji ima oko 18.000 taksi vozila, a u Beogradu je trećina od tog broja – u njima će se ubuduće nalaziti nalepnice koje podsećaju putnike da vežu pojas.

„Da bismo imali što manje stradalih zbog nevezivanja pojasa, mi ovom zajedničkom akcijom sa taksi udruženjima želimo da podstaknemo građane, u ovom slučaju korisnike taksi usluga, odnosno onih koji se voze taksi vozilima, da koriste sigurnosne pojaseve i u svim taksi automobilima će biti ove nalepnice“, naglasio je Dačić.

Aleksandar Bjelić navodi da će nalepnice biti „samo deo priče“.

„Ono što mi treba da radimo jeste da radimo na edukaciji kolega da insistiraju na tome da se stranke vezuju pozadi, bez obzira na njihovo negodovanje – da im se objasni da je to u interesu nas kao taksista, a i njih kao naših stranaka da ne bi došlo do teških telesnih povreda“, ukazuje Bjelić.

Saobraćajna policija godišnje kazni oko 200.000 osoba zbog nekorišćenja pojasa. Kazna je 10.000 dinara, a ukoliko se plati u roku od osam dana onda je 5.000.

(RTS)