Svetska banka odobrila zajam Srbiji za sprečavanje i kontrolu nezaraznih bolesti

Kardiovaskularne bolesti i zloćudni tumori odgovorni su za preko tri četvrtine smrtnih slučajeva u Srbiji.

Pored toga, pacijenti i dalje sami snose značajne troškove privatnih laboratorijskih ispitivanja, dijagnostičkih usluga i specijalističkih pregleda koji neretko nisu dostupni u javnom sektoru bez čekanja, navodi se u saopštenju Svetske banke.

„Cilj ovog projekta je da unapredi zdravstvene ishode za mnoge građane Srbije, i to kroz bolju prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti“, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Nikola Pontara je napomenuo da će se u okviru projekta sprovoditi aktivnosti, kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i u bolnicama, ali će se njime obuhvatiti i manje dostupna područja. Jedan od ciljeva projekta je podizanje stručnosti i odgovornosti pružalaca zdravstvenih usluga, ističe Svetska banka.

Za građane, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti poboljšaće se kroz povećan obim skrininga radi ranog otkrivanja raka debelog creva i testiranje uzoraka krvi u cilju rutinske kontrole dijabetesa i visokog pritiska.

Pored toga, rad na unapređenju kvaliteta hemoterapije pružiće obolelima od karcinoma pristup standardu zdravstvene nege i terapijama koje mogu da im poboljšaju kvalitet života, dodaje se u saopštenju.

(RTS)


Ostavite komentar