Švedska obeležava Dan državnosti

Sada je važnije nego ikad pre negovati ono što nas spaja, jedna je od poruka sa proslave Nacionalnog dana Švedske. Ambasadorka Švedske ističe podršku Srbiji i govori o kraju švedskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

„Tokom našeg predsedavanja, Švedska je naporno radila na promovisanju vrednosti Evropske unije, kao što su demokratija, ljudska prava, vladavina prava i održivost životne sredine. Švedska više od 20 godina podržava EU reforme u Srbiji kao jedan od njenih najvećih bilateralnih donatora. Ovde smo najveći bilateralni partner u reformi životne sredine. Srbija je tu napredovala značajno u poslednjih nekoliko godna. Napori lokalnih nevladinih organizacija i opština bili su ključni u podizanju svesti i mobilizaciji zajednica ka održivim praksama“, navodi Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji.

U ovim teškim vremenima, Švedska visoko na agendi drži evropske vrednosti, ocenjuju u Delegaciji Evropske unije.

„Mnogima ste uzor koji vodi ka otvorenoj, demokratskoj, pravednoj, inkluzivnoj i održivoj Evropskoj uniji“, kaže Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije

Deo Kulturne razmene i saradnje Srbije i članica EU je i izložba „Primenjena nostalgija“, na kojoj su predstavljene fotografije autora iz Srbije i Švedske nastale tokom njihovih poseta prestonicama dveju zemalja.

Sličnosti koje ćete moći da vidite posmatrajući fotografije ne ukazuju na činjenicu samo da Beograd i Srbija iako nismo članica EU, pripadamo Evropi i jesmo Evropljani.

„Ovakve izložbe pomažu da se razbijaju predrasude i sa jedne i s da druge strane, a to je jedno od najvećih izazova sa kojima se suočavamo u pregovaračkom procesu“, kaže Miroslav Gačević, v. d. pomoćnika ministra za evropske integracije Republike Srbije.

Pored koncerta i izložbe, do osmog juna u kulturnom centru Silosi i drugi događaji – radionice za decu, cirkuski performans, panel diskusija o ciljevima održivog razvoja, predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

(RTS)