Svako dete zaslužuje svetlu budućnost – zašto ukrasi sveta plaćaju greške odraslih

Jedni uz osmeh, drugi u strahu. Tako su svet i Srbija dočekali Svetski dan deteta. Da reši deo problema koji muče najmlađe, u Sremskoj Mitrovici će probati nova mala gradonačelnica. Najviše će se, kaže, baviti zaštitom životne sredine.

“Stavila bih više kontejnera, volela bih da ljudi više recikliraju, napravila bih više mesta za dečije parkove i sada bih najviše volela da se moja škola popravi“, kaže Aleksandra Ovšek, nova mala gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Aleksandrinu brigu za okolinu dele i druga deca. Kao najveće probleme vide i mentalno zdravlje, nasilje u školi i na internetu, siromaštvo.

Kratkotrajni beg od nemaštine pruža Svratište. Više od polovine porodica iz kojih deca dolaze, kažu u toj ustanovi, živi sa oko 25.000 dinara mesečno.

“U proseku su petočlane porodice, to znači ispod 5.000 mesečno, što je mali iznos. Pomažemo im sa domaćim zadacima, imaju radionice, radimo savetovanja i sve što je neophodno da poboljšaju kvalitet života, koji je ionako težak“, kaže vaspitačica u Svratištu za decu Jelena Aćimović.

Direktor Mreže organizacije za decu Srbije Saša Stefanović kaže da je za škole najvažnije da deca razvijaju empatiju i solidarnost.

“Deca će naučiti i da čitaju, pišu, i račun, što bi se reklo, ali je važnije za njih da imaju priliku da razvijaju empatiju i solidarnost. Kad imaju takvo okruženje, imaćemo školu bez nasilja, a za to je potrebno društvo bez nasilja“, ističe Stefanović.

Da se takva slika promeni pomaže nekadašnja najbolja svetska teniserka.

“Svako dete zaslužuje svetlu budućnost – ispunjenu ljubavlju, sigurnošću i beskrajnim mogućnostima. Važno je da nastavimo da radimo zajedno da bismo osigurali da se poštuju prava svakog deteta, da deca imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i da odrastaju u bezbednom okruženju“, poručuje Ana Ivanović.

Konvencija o pravima deteta usvojena je 1989. godine. Ratifikovalo ju je 196 država sveta, ali ne i Sjedinjene Države.

(RTS)


Ostavite komentar