Subotica, saradnja nauke i privrede dobitna kombinacija

Viša tehnička škola strukovnih studija i subotička aj-ti kompanija „Inspira grupa“ zajedno su opremili novu računarsku laboratoriju sa 28 savremenih kompjutera. To je samo deo dugogodišnjih zajedničkih projekata domaćih preduzeća i naučnih institucija.

„Ova učionica će služiti za edukaciju inženjera različitih profila, prvenstveno sa naglaskom na informacione tehnologije, veštačku inteligenciju, informacionu bezbednost, računarske mreže i različite oblike programiranja“, kaže prof.dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora Više tehničke škole u Subotici.

Subotičke informatičke firme smatraju da je zajedničko ulaganje u bolje uslove obrazovanja budućih inženjera, dobitna kombinacija za sve.

„Razvijamo nešto što je svima korisno. Potrebno je da se razvijaju inženjerska, programerska znanja koja su tražena na tržištu, sa time se razvijaju informatičke firme, studenti imaju priliku da dobiju više praktičnog iskustva, pored dobrog akademskog“, kaže Branimir Gajić, direktor „Inspira grupe“.

Studenti Više tehničke škole u Subotici zadovoljni su saradnjom nauke i privrede koja im donosi brojne pogodnosti.

„Imamo odličan kvalitet računara sa kojima bez problema možemo da radimo na projektima koji nam trebaju za školu“, kaže Sara Babić, apsolvent i predstavnica Studentskog parlamenta VTŠ Subotica.

„Mi već radimo na praktičnim i realnim projektima. Takođe imamo priliku da dobijemo praksu i stipendiju u nekoj od subotičkih firmi“, kaže Nemanja Đaković, student druge godine informatike VTŠ Subotica.

Aj-ti industrija je veoma razvijena u Subotici i zato planiram da ostanem u Subotici i tu da razvijam svoja znanja“, kaže Viktor Rackov, student treće godine informatike VTŠ Subotica.

Subotičke kompanije iz aj-ti sektora obezbeđuju i stipendije za najbolje studente, organizuju stručna takmičenja i radionice, finansiraju odlaske na međunarodne seminare, kako bi budući informatički stručnjaci ostali da rade u svom gradu i svojoj zemlji.

(RTS)


Ostavite komentar