Studenti iz Stenforda u poseti Beogradu – razmena iskustva i poziv da dođu da rade u Srbiji

Magazin Forbs svrstao je američki Univerzitet u Stenfordu u najprestižnije poslovne škole na svetu, dok su studenti tog univeziteta svrstali Srbiju na spisak zemalja u kojima traže praktična znanja iz biznisa i politike.

Među njima je i Nensi Liao, koja se pre osam godina takmičila na Beogradskom univerzitetu.

„Posle ovog putovanja iznenađena sam i impresionirana koliko su Beograd i cela zemlja napredovali na polju tehnologije i biznisa. Posetili smo neke kompanije u Beogradu i razgovarali sa njihovim liderima, što je značajno iskustvo“, kaže Liao.

Prvo iskustvo u Srbiji imao je i njen profesor, Kostas Bimpikis, iako je rođen nedaleko – u Solunu. U Ameriku se, kaže vraća, poredeći privrede Srbije, Grčke i Sjedinjenih Država. Na spisku kompanija u njihovoj agedni uglavnom su one iz polja tehnologije.

„Ovo je način da studenti vide kako biznis funkcioniše izvan Amerike. Dolazak u Srbiju je za većinu njih novo iskustvo. Ovo je deo sveta o kome se ne priča mnogo u Americi i dobro je da vide kako stvari fukncionšu u ovom regionu“, naglasio je Bimpikis.

Brnabić: Neki od studenata možda i ostanu u Srbiji

Studenti sa Stenforda u Srbiju su stigli iz Hrvatske gde su, recimo, gradonačelnika Dubrovnika pitali zašto je ušao u politiku. Iz biografije predsednice Skupštine izdvojili su iskustva iz vremena pre bavljenja politikom – školovanje i rad u privatnom sektoru.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić naglašava da će neki od studenata možda i ostati da rade u Srbiji.

„To je u našem interesu i jako se trudimo da privučemo ljude poput vas. Da dođu u Srbiju, ostanu da žive, ulažu, rade iz Srbije. Nadam se da će naš sastanak biti makar mali deo te pozivnice“, kaže Brnabić.

Zanimalo ih je i kako Srbija balansira politiku između Istoka i Zapada i kako privlači strane investicije. Posetu studenata iz Amerike u kabinetu predsednice Skupštine vide kao investiciju u budućnost.

Brkljač: Plodovi sastanka videće se u godinama koje dolaze

Savetnik predsednice Skupštine Srbije za migracije Ivan Brkljač ističe da će se plodovi sastanka videti tek u godinama koje dolaze.

„I to kada ljudi koji su sada studenti na nekom programu budu lideri u njihovim kompanijama i zemljama. Ja se nadam da je ovo samo početak i da ćemo ovakvih stvari da organizujemo više“, navodi Brkljač.

Uz znanje koje nose u Ameriku, poneće, kažu, i uspomene iz „Štark arene“ gde su prošle nedelje navijali na košarkaškoj utakmici.

(RTS)


Ostavite komentar